Скоро недељу дана је прошло од последњег руског напада на украјинску престоницу, а браћа Кличко су испред срушеног објекта разговарали са немачким новинаром. Причали су о ситуацији у Украјини, а осврнули су се и на председника Русије Владимира Путина. 

Први човек Кијева истакао је да противничка војска наводно не гађа само стратешке војне циљеве.

- Пре недељу дана су четири непријатељска авиона прелетела град и уништила ову зграду фабрике. Ово је такозвана "специјална операција" Руса против наводних војних јединица. Ова фабрика вековима производи житарице, а не војну опрему. Једина поента коју видим у нападу на ову компанију је изгладњивање Украјине и целе Европе - рекао је старији од браће Кличко.

Потом је имао оштре речи за председника Руске Федерације.

- Путин је уништио животе милиона људи. Он је започео овај рат, он може да га оконча - рекао је Кличко и додао:

Фото: Профимедиа

 

- Милиони људи чије је животе Путин уништио имају једну огромну жељу "Путин мора да оде или нестане, или га Бог мора узети себи" - изјавио је он.

Бивши шампион у боксу је додао да његовој земљи фали подршка и затражио хитну помоћ у виду наоружања.

- На неколико стотина километара одавде воде се жестоке борбе. Руси имају више војника, више артиљерије и више опреме, зато нам је хитно потребна подршка. Још једном желим да истакнем: ми не бранимо само своје породице, своје градове и своју државу. Такође бранимо вредности сваке западне демократске државе. Потребна нам је муниција, потребно нам је модерно оружје, одбрамбено оружје.

Фото: Профимедиа

 

На питање новинара шта ће се десити ако ако ово оружје не дође у наредних неколико дана и недеља Кличко је одговорио да то значи још већи губитак војника.

Млађи од браће Кличко, Владимир, каже да је у Кијеву и даље опасно и да Европа то треба да схвати.

Фото: Профимедиа

 

- Живот се вратио у град, осећа се. Средином марта то је још увек био град духова. У граду није било људи, није било аутомобила. Сада се живот вратио, али мир је веома нестабилан. Као што су од зграде остале само рушевине, видите да су и овај живот и мир нису сигурни, сваког тренутка се може десити нешто неочекивано. Сирене и даље завијају. Четири ракете су слетеле пре недељу дана у Кијев, у град. Небо изнад наших глава није безбедно. Европа то треба да разуме - рекао је бивши боксерски шампион.

Он је за рат недвосмислено окривио Русе.

- Што се тиче кривице, много тога може да се протумачи различито. Али кривица за овај рат је дефинитивно на руској страни. Важно је да схватимо да ако ми паднемо, падаш и ти. Повезани смо. Овај прелепи свет се уништава овде у Украјини - рекао је Владимир.

Фото: Танјуг/AP Photo/Vadim Ghirda

 

Он је изнео и своје виђење шта треба да се деси како би се ситуација смирила.

- Рат неће трајати вечно, то је немогуће. Уз јасну економску изолацију Русије и подршку Украјини, овај рат неће дуго трајати. У то сам чврсто уверен. Ако Русија не види да је цео свет против ње, онда ће се он наставити. Али свет мора стати у фронт против ове агресије и показати да се не слаже са њом. То је једини начин на који ће то функционисати - истакао је млађи од браће Кличко.

СТРАХОТЕ РАТА: Буча - галерија фотографија рата у украјинском градићу

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".