Skoro nedelju dana je prošlo od poslednjeg ruskog napada na ukrajinsku prestonicu, a braća Kličko su ispred srušenog objekta razgovarali sa nemačkim novinarom. Pričali su o situaciji u Ukrajini, a osvrnuli su se i na predsednika Rusije Vladimira Putina. 

Prvi čovek Kijeva istakao je da protivnička vojska navodno ne gađa samo strateške vojne ciljeve.

- Pre nedelju dana su četiri neprijateljska aviona preletela grad i uništila ovu zgradu fabrike. Ovo je takozvana "specijalna operacija" Rusa protiv navodnih vojnih jedinica. Ova fabrika vekovima proizvodi žitarice, a ne vojnu opremu. Jedina poenta koju vidim u napadu na ovu kompaniju je izgladnjivanje Ukrajine i cele Evrope - rekao je stariji od braće Kličko.

Potom je imao oštre reči za predsednika Ruske Federacije.

- Putin je uništio živote miliona ljudi. On je započeo ovaj rat, on može da ga okonča - rekao je Kličko i dodao:

Foto: Profimedia

 

- Milioni ljudi čije je živote Putin uništio imaju jednu ogromnu želju "Putin mora da ode ili nestane, ili ga Bog mora uzeti sebi" - izjavio je on.

Bivši šampion u boksu je dodao da njegovoj zemlji fali podrška i zatražio hitnu pomoć u vidu naoružanja.

- Na nekoliko stotina kilometara odavde vode se žestoke borbe. Rusi imaju više vojnika, više artiljerije i više opreme, zato nam je hitno potrebna podrška. Još jednom želim da istaknem: mi ne branimo samo svoje porodice, svoje gradove i svoju državu. Takođe branimo vrednosti svake zapadne demokratske države. Potrebna nam je municija, potrebno nam je moderno oružje, odbrambeno oružje.

Foto: Profimedia

 

Na pitanje novinara šta će se desiti ako ako ovo oružje ne dođe u narednih nekoliko dana i nedelja Kličko je odgovorio da to znači još veći gubitak vojnika.

Mlađi od braće Kličko, Vladimir, kaže da je u Kijevu i dalje opasno i da Evropa to treba da shvati.

Foto: Profimedia

 

- Život se vratio u grad, oseća se. Sredinom marta to je još uvek bio grad duhova. U gradu nije bilo ljudi, nije bilo automobila. Sada se život vratio, ali mir je veoma nestabilan. Kao što su od zgrade ostale samo ruševine, vidite da su i ovaj život i mir nisu sigurni, svakog trenutka se može desiti nešto neočekivano. Sirene i dalje zavijaju. Četiri rakete su sletele pre nedelju dana u Kijev, u grad. Nebo iznad naših glava nije bezbedno. Evropa to treba da razume - rekao je bivši bokserski šampion.

On je za rat nedvosmisleno okrivio Ruse.

- Što se tiče krivice, mnogo toga može da se protumači različito. Ali krivica za ovaj rat je definitivno na ruskoj strani. Važno je da shvatimo da ako mi padnemo, padaš i ti. Povezani smo. Ovaj prelepi svet se uništava ovde u Ukrajini - rekao je Vladimir.

Foto: Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

 

On je izneo i svoje viđenje šta treba da se desi kako bi se situacija smirila.

- Rat neće trajati večno, to je nemoguće. Uz jasnu ekonomsku izolaciju Rusije i podršku Ukrajini, ovaj rat neće dugo trajati. U to sam čvrsto uveren. Ako Rusija ne vidi da je ceo svet protiv nje, onda će se on nastaviti. Ali svet mora stati u front protiv ove agresije i pokazati da se ne slaže sa njom. To je jedini način na koji će to funkcionisati - istakao je mlađi od braće Kličko.

STRAHOTE RATA: Buča - galerija fotografija rata u ukrajinskom gradiću

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".