Цирдја је навео да су се појавили моћни геополитички играчи, попут Русије, Кине, Индије и Бразила који су озбиљна противтежа Западу и НАТО-у.

- Стога им планови за уништење, слабљење и распарчавање Русије не иду на руку - истакао је.

Фото: Јутјуб принтскрин/Partidul Socialiștilor din Republica Moldova

 

Цирдја каже да би амбиције Румуније и НАТО-а у Молдавији могле би да доведу до грађанског рата у тој земљи, а да би реакција Русије у том случају била жестока.

- Ако НАТО уђе на територију Молдавије, то може аутоматски да изазове грађански рат, војни сукоб са Придњестровљем, а то ће аутоматски изазвати одговор Русије, јер у Придњестровљу има око 1.500 руских мировњака, а ту је и највеће војно складиште у Југоисточној Европи, које се налази у Колбасни - сматра Цирдја.

Он је уверен да би одговор Москве био оштар и муњевит.

- С обзиром на то да Русија има моћну Црноморску флоту, која је наоружана системима 'Калибар', ракетним системима – 'Оникс' и хиперсоничним ракетама 'Кинжал' нико не сме да се игра са Русијом... Другим речима, на сваки покушај да се пипне Придњестровље и руски мировњаци, одговор ће бити тренутан, веома тежак и поразан. Спреман сам да се кладим у то - рекао је Цирдја, коментаришући упозорења бившег председника Молдавије Игора Додона да Запад провоцира дестабилизацију у Молдавији како би оправдао "своје војно и политичко приступање Румунији и распоређивање НАТО трупа на територији земље", те да се процеси наоружањавања и антируске хистерије специјално дешавају да би се оправдало присуство НАТО трупа на територији Молдавије.

На челу Молдавије, а у џепу румунски пасош

Цирдја такође наводи да је феномен латенте румунизације Молдавије већ покренут, а да независност те земље "постоји само на папиру".

Он напомиње да готово читав државни врх те земље већ има румунско држављанство, укључујући молдавску председницу Мају Санду, председника парламента Игора Гросу и премијерку Наталију Гаврилицу, што се, како је оценио, вероватно дешава први пут у историји земље.

- Данас на територији Молдавије живи 2.6 милиона грађана, што значи да више од једне трећине становништва има румунско држављанство. Имамо грађане са румунским пасошима и држављанством на свим највишим државним функцијама - у Влади, Уставном суду и тужилаштву - каже Цирдја. 

Говорећи о расположењу у народу, он наводи да се две трећине становништва - а најмање 52-60 одсто - снажно залаже за независност Молдавије, јер "не желе да буду нека заостала покрајина или провинција унутар Румуније, и грађани другог или трећег реда".

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".