- Генерални секретар ће састанке везане за планирану посету Немачкој и Румунији обавити на даљину, а не лично. Дијагностификован му је херпес зостер, које се може јавити након ковид-19, и ради од куће - изјавио је званичник Ројтерсу.

Столтенберг је средином маја био позитиван на корона вирус, а током болести имао је благе симптоме и радио је од куће, саопштио је портпарол Западне војне алијансе.

Генерални секретар НАТО је требало да се састане са немачким канцеларом Олафом Шолцом данас у Берлину и присуствује састанку са лидерима Румуније, Пољске и Мађарске у Букурешту у петак, наводи Ројтерс.

Фото: Профимедиа

 

 

Херпес зостер је последица поновне активације варичела-зостер вируса, при чему на кожи једне стране лица или тела избијају болни пликови. Кад се човек први пут инфицира тим вирусом, настају варичеле (овчије богиње), што се углавном дешава у детињству. Зостер настаје реактивацијом латентног вируса код особа које су преболеле варичелу. Манифестује се у облику груписаних пликова на кожи који се протежу уздужно, пратећи  спиналне нерве. Цео процес може да буде попраћен повећајем лимфних чворова који се налазе у близини.

То је болест која се јавља, углавном, код одраслих особа, а код деце само у изузетним околностима. Најчешће се јавља у старосној доби између 60 и 70 године. Чешће се дешава код особа које болују од хроничних болести, неких малигних болести, те код оних са ослабљеним имунитетом (попут људи који су прележали корону).

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".