Cirdja je naveo da su se pojavili moćni geopolitički igrači, poput Rusije, Kine, Indije i Brazila koji su ozbiljna protivteža Zapadu i NATO-u.

- Stoga im planovi za uništenje, slabljenje i rasparčavanje Rusije ne idu na ruku - istakao je.

Foto: Jutjub printskrin/Partidul Socialiștilor din Republica Moldova

 

Cirdja kaže da bi ambicije Rumunije i NATO-a u Moldaviji mogle bi da dovedu do građanskog rata u toj zemlji, a da bi reakcija Rusije u tom slučaju bila žestoka.

- Ako NATO uđe na teritoriju Moldavije, to može automatski da izazove građanski rat, vojni sukob sa Pridnjestrovljem, a to će automatski izazvati odgovor Rusije, jer u Pridnjestrovlju ima oko 1.500 ruskih mirovnjaka, a tu je i najveće vojno skladište u Jugoistočnoj Evropi, koje se nalazi u Kolbasni - smatra Cirdja.

On je uveren da bi odgovor Moskve bio oštar i munjevit.

- S obzirom na to da Rusija ima moćnu Crnomorsku flotu, koja je naoružana sistemima 'Kalibar', raketnim sistemima – 'Oniks' i hipersoničnim raketama 'Kinžal' niko ne sme da se igra sa Rusijom... Drugim rečima, na svaki pokušaj da se pipne Pridnjestrovlje i ruski mirovnjaci, odgovor će biti trenutan, veoma težak i porazan. Spreman sam da se kladim u to - rekao je Cirdja, komentarišući upozorenja bivšeg predsednika Moldavije Igora Dodona da Zapad provocira destabilizaciju u Moldaviji kako bi opravdao "svoje vojno i političko pristupanje Rumuniji i raspoređivanje NATO trupa na teritoriji zemlje", te da se procesi naoružanjavanja i antiruske histerije specijalno dešavaju da bi se opravdalo prisustvo NATO trupa na teritoriji Moldavije.

Na čelu Moldavije, a u džepu rumunski pasoš

Cirdja takođe navodi da je fenomen latente rumunizacije Moldavije već pokrenut, a da nezavisnost te zemlje "postoji samo na papiru".

On napominje da gotovo čitav državni vrh te zemlje već ima rumunsko državljanstvo, uključujući moldavsku predsednicu Maju Sandu, predsednika parlamenta Igora Grosu i premijerku Nataliju Gavrilicu, što se, kako je ocenio, verovatno dešava prvi put u istoriji zemlje.

- Danas na teritoriji Moldavije živi 2.6 miliona građana, što znači da više od jedne trećine stanovništva ima rumunsko državljanstvo. Imamo građane sa rumunskim pasošima i državljanstvom na svim najvišim državnim funkcijama - u Vladi, Ustavnom sudu i tužilaštvu - kaže Cirdja. 

Govoreći o raspoloženju u narodu, on navodi da se dve trećine stanovništva - a najmanje 52-60 odsto - snažno zalaže za nezavisnost Moldavije, jer "ne žele da budu neka zaostala pokrajina ili provincija unutar Rumunije, i građani drugog ili trećeg reda".

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".