Мирчеа Џоана, заменик генералног секретара Северноатлантског савеза, истиче да не постоји војна опасност по Шведску и Финску из Русије, те да је уверен како ће чканице које теже уласку у НАТО пакт успети у притупању поменутом савезу, упркос томе што Турска противи таквој акцији.

Шведска и Финска су претходног месеца аплицирали за чланство у НАТО, пре свега због руске инвазије на Украјину, међутим, он је стопиран од стране Турске.

Разлог томе су оптужбе од стране Анкаре у којим се поменуте две нордијске земље подржавале курдске милитанте, као и друге групе које је Турска окарактерисала као терористичке.

- Сигурни смо да ће Шведска и Финска ући у наш савез. Савезници су забринути, али и Турска има неке забринутости које су легитимне када је реч о терористима - навео је Џоана приликом боравака у Копенхагену на Самиту демократије

Званичници Шведске и Финске истичу да осуђују тероризам сваке врсте и да су увек спремни за разговор.

Џоана сматра да не постоји ризик за Финску и Шведску од потенцијалног руског напада.

- Не видимо знакове из Русије да има капацитете или намеру да у овом тренутку буде војно агресивна против ове две земље. Можемо да третирамо овај период уз повећани опрез, али не видимо стварни ризик са војног становишта за Финску и Шведску - закључио је он.

БОНУС ВИДЕО

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".