Украјина током руске специјалне операције има око 100 погинулих и приближно 500 рањених војника, изјавио је украјински министар одбране Олексиј Резников.

Резников је на Фејсбуку написао да је ситуација на фронту тешка, да Русија трпи огромне губитке, али да напредује на неким деловима фронта, преноси Интерфакс Украјина.

Он сматра да је најважније достигнуће од почетка сукоба очување синергије целокупног војно-политичког руководства Украјине, а да је главни циљ "победити Русију, ма колико то било тешко".

Фото: Профимедиа

 

Резников тврди да су и руски губици огромни. 

- Кремљ наставља да врши притисак, али посрће, суочава се са снажним одбијањима и трпи огромне жртве - рекао је Резников. 

Саветник украјинског председника Володимира Зеленског Михаил Подољак истакао је у разговору за Би-Би-Си- да су Украјини потребне стотине западних артиљеријских система да би се изједначила са Русијом у источном региону Донбаса.

- Наши захтеви за артиљеријом нису само нека врста хира. То је објективна потреба када је у питању ситуација на бојном пољу - рекао је он, додајући да је Украјини потребно 150 до 300 ракетних система како би се ускладила са Русијом.

Фото: Профимедиа

 

- Руске снаге су бациле на фронт скоро све што није нуклеарно, а то укључује тешку артиљерију, вишецевне лансере ракета и авијацију - рекао је он.

Подољак је такође рекао да Кијев тренутно није спреман да настави мировне преговоре са Москвом, али да би преговори могли да се наставе под условом да Русија преда територије које је освојила од почетка руске специјалне операције 24. фебруара. 

Подсетимо, руске снаге су се концентрисале на град Северодоњецк, а председник Зеленски је у среду рекао да се „тамо одлучује о судбини Донбаса“.

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".