Mirčea DŽoana, zamenik generalnog sekretara Severnoatlantskog saveza, ističe da ne postoji vojna opasnost po Švedsku i Finsku iz Rusije, te da je uveren kako će čkanice koje teže ulasku u NATO pakt uspeti u pritupanju pomenutom savezu, uprkos tome što Turska protivi takvoj akciji.

Švedska i Finska su prethodnog meseca aplicirali za članstvo u NATO, pre svega zbog ruske invazije na Ukrajinu, međutim, on je stopiran od strane Turske.

Razlog tome su optužbe od strane Ankare u kojim se pomenute dve nordijske zemlje podržavale kurdske militante, kao i druge grupe koje je Turska okarakterisala kao terorističke.

- Sigurni smo da će Švedska i Finska ući u naš savez. Saveznici su zabrinuti, ali i Turska ima neke zabrinutosti koje su legitimne kada je reč o teroristima - naveo je DŽoana prilikom boravaka u Kopenhagenu na Samitu demokratije

Zvaničnici Švedske i Finske ističu da osuđuju terorizam svake vrste i da su uvek spremni za razgovor.

DŽoana smatra da ne postoji rizik za Finsku i Švedsku od potencijalnog ruskog napada.

- Ne vidimo znakove iz Rusije da ima kapacitete ili nameru da u ovom trenutku bude vojno agresivna protiv ove dve zemlje. Možemo da tretiramo ovaj period uz povećani oprez, ali ne vidimo stvarni rizik sa vojnog stanovišta za Finsku i Švedsku - zaključio je on.

BONUS VIDEO

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".