Неколико државних институција је потврдило да је генерал Роман Кутузов погинуо у сукобу у Украјини. О томе су испрва спекулисали претежно западни медији, а потврду о његовој смрти пренели су и руски медији. Како они јављају, генерал Кутузов сахрањен је прекјуче уз војне почасти на ратном меморијалу "Пантеон бранилаца отаџбине" у Митишчију код Москве.

Подсећања ради, према писању руских и западних медија, високи официр је погинуо 5. јуна у селу Николајевка у Попасњанском округу.

Смрт је настала услед дејства украјинске артиљерије током борби за стратешки важну саобраћајницу Лисичанск-Северск која је украјинским снагама служила за снабдевање.

Фото: Принтскрин

 

Изасланик Државне думе Русије за Забајкалске територије Андреј Гурулев опростио се од генерал-мајора Романа Кутузова, који је погинуо током борбених дејстава у Украјини.

Фото: Принтскрин

 

 Посланик се на свом Телеграм налогу опростио од високог официра:

- Генерал Роман Кутузов испраћен је на последње путовање. Шта год да кажем, било би сувишно. Лично сам га познавао. Живео је као херој и умро као херој. Саучешће рођацима, колегама и подређенима, којима желим снагу и истрајност - саопштио је Гурулев.

Истовремено, Александар Карпилович, представник градске управе Владимира, родног града генерала Кутузова, истакао је да ће у тамошњој средњој школи бити подигнут меморијални комплекс у његову част. Ову одлуку донео је градоначелник Андреј Шохин.

Поред посланика градских чиновника, од Кутузова су се опростили и школски пријатељи, међу њима и Сергеј Бородин, члан Грађанског већа Руске Федерације, који је потврдио сагласност градских власти за меморијал генералу.

Фото: Принтскрин

 

Осим Гурулева и земљака, последњи поздрав генералу упутио је и лидер Доњецке Народне Републике, Денис Пушилин, окарактерисавши га као команданта поштованог међу војницима, који се борио раме уз раме са њима.

Руско Министарство одбране се још увек није огласило у вези са погибијом команданта Првог армијског корпуса ДНР.

Према тврдњама руских медија, Кутузов је четврти генерал Оружаних снага Русије који је погинуо у рату у Украјини.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Кадировци - чеченски борци верни Русији

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 


 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".