Генерал-мајор Роман Кутузов погинуо је 5. јуна у селу Николајевка у Попасњанском округу. Убијен је приликом дејства украјинске артиљерије, услед борби за стратешки важну саобраћајницу Лисичанск-Северск која је украјинским снагама служила за снабдевање.

Сахрањен је два дана касније уз војне почасти на ратном меморијалу "Пантеон бранилаца отаџбине" у Митишчију код Москве.

Ко је био Роман Кутузов?

Кутузов је рођен 1969. године у граду Владимиру, 180 километара источно од Москве. Од 1986. до 1990. године похађао је Рјазанску Вишу војну командну школу за везу названу по маршалу совјетске Црвене армије, Матвеју Васиљевичу Захарову - команданту који је носилац и југословенских одликовања - Орден заслуга за народ и Орден партизанске звезде.

Крај државе и почетак каријере: распад СССР-а и Чеченски ратови

Роман Кутузов је распад Совјетског савеза и Први чеченски рат дочекао у служби ваздушно-десантних снага. Био је ангажован на дужностима од командира вода до заменика начелника центра за мобилне везе за наоружавање, посебне бригаде везе Ваздушно-десантних снага.

Фото: Профимедиа

 

По избијању Другог чеченског рата 1999. године, Кутузов је, дипломиравши на Војној академији, постављен за начелника Центра за управљање Ваздушно-десантним снагама.

Од кавкаских гудура до сиријске пустиње

Турбулентном почетку 21. века, обележеним политичким променама и серијом терористичких напада, сведочио је са положаја команданта 38. гардијске контролне бригаде, јединице која је учествовала у заузимању аеродрома Слатина у Приштини 1999. На челу те јединице био је од 2002. до 2008. године.

На истом месту затекао га је рат у Грузији 2008. године.

Наредни искорак у војној каријери начинио је 2015. када је дипломирао на Војној академији Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације. Обављао је дужност начелника окружног центра за обуку, од 2017. до 2018. године.

Фото: Профимедиа

 

Службовао је такође на позицији вршиоца дужности команданта 5. комбиноване армије Источног војног округа (Усуријск), а затим начелник штаба 29. комбиноване армије Источног војног округа (Чита). Био је и на сиријском ратишту.

Постхумно одликовање

Одликован је медаљама за храброст, част и војне заслуге, као и орденом Кутузова.

По избијању сукоба у Украјини, ратни распоред га је поставио на место команданта 1. армијског корпуса ДНР.

Постхумно је унапређен у чин генерала-потпуковника.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Фотографије са војних парада у Москви

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".