Nekoliko državnih institucija je potvrdilo da je general Roman Kutuzov poginuo u sukobu u Ukrajini. O tome su isprva spekulisali pretežno zapadni mediji, a potvrdu o njegovoj smrti preneli su i ruski mediji. Kako oni javljaju, general Kutuzov sahranjen je prekjuče uz vojne počasti na ratnom memorijalu "Panteon branilaca otadžbine" u Mitiščiju kod Moskve.

Podsećanja radi, prema pisanju ruskih i zapadnih medija, visoki oficir je poginuo 5. juna u selu Nikolajevka u Popasnjanskom okrugu.

Smrt je nastala usled dejstva ukrajinske artiljerije tokom borbi za strateški važnu saobraćajnicu Lisičansk-Seversk koja je ukrajinskim snagama služila za snabdevanje.

Foto: Printskrin

 

Izaslanik Državne dume Rusije za Zabajkalske teritorije Andrej Gurulev oprostio se od general-majora Romana Kutuzova, koji je poginuo tokom borbenih dejstava u Ukrajini.

Foto: Printskrin

 

 Poslanik se na svom Telegram nalogu oprostio od visokog oficira:

- General Roman Kutuzov ispraćen je na poslednje putovanje. Šta god da kažem, bilo bi suvišno. Lično sam ga poznavao. Živeo je kao heroj i umro kao heroj. Saučešće rođacima, kolegama i podređenima, kojima želim snagu i istrajnost - saopštio je Gurulev.

Istovremeno, Aleksandar Karpilovič, predstavnik gradske uprave Vladimira, rodnog grada generala Kutuzova, istakao je da će u tamošnjoj srednjoj školi biti podignut memorijalni kompleks u njegovu čast. Ovu odluku doneo je gradonačelnik Andrej Šohin.

Pored poslanika gradskih činovnika, od Kutuzova su se oprostili i školski prijatelji, među njima i Sergej Borodin, član Građanskog veća Ruske Federacije, koji je potvrdio saglasnost gradskih vlasti za memorijal generalu.

Foto: Printskrin

 

Osim Guruleva i zemljaka, poslednji pozdrav generalu uputio je i lider Donjecke Narodne Republike, Denis Pušilin, okarakterisavši ga kao komandanta poštovanog među vojnicima, koji se borio rame uz rame sa njima.

Rusko Ministarstvo odbrane se još uvek nije oglasilo u vezi sa pogibijom komandanta Prvog armijskog korpusa DNR.

Prema tvrdnjama ruskih medija, Kutuzov je četvrti general Oružanih snaga Rusije koji je poginuo u ratu u Ukrajini.

BONUS GALERIJA: Kadirovci - čečenski borci verni Rusiji

BONUS VIDEO:

 

 

 


 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".