Иако је играо у више од 200 биоскопских и телевизијских филмова и серија, награде су га заобилазиле, као и главне улоге, којих је имао мање него прстију на једној шаци. То му није сметало да освоји публику, да од епизода пројектује ремек-дела. Осим код публике, био је омиљен и међу колегама.

Фото: Архив Новости

 

 

Козер, духовит и отворен лако је постао омиљено ТВ лице 60-их и 70-их међу Југословенима. Колеге су га често задиркивале да је највећа тврдица међу глумцима. По позоришним клубовима често се могло чути да је Бати лакше извадити зуб из вилице него динар из новчаника.

Сањао је да постане глумац, али је студирао на Филозофском факултету Универзитета у Београду да би се, за време рата, уписао на Музичку академију, одсек за глуму, који је окупљао ратом захваћену генерацију и имао изванредне професоре.

И један занимљив детаљ из његове младости – по сопственом признању, јако му је сметало што су га у школи задиркивали због његове националности, зивкајући га "Грче, Грче". Тада је решио да своје презиме Паскаљ "продужи" оним нашим "вић" и тако се обрачуна са својом фрустрацијом.

 

Фото: Архив Новости

 

 

Потицао је из породице грчких досељеника, а његов отац Зоја је био добростојећи трговац.

Почео са радом у КУД-у "Иво Лола Рибар", потом у Академском позоришту, касније Народном позоришту, па Београдском драмском, Позоришту на Теразијама, где је 1991. стекао пензију.

Говорио је да постоје три ствари које никад неће одбити: улогу, част у кафани и жене.

Живот су му обележиле занимљиве љубавне приче. Једна од њих догодила се једном Бразилком. Упознали су се у Београду.

- Она је била ту у пролазу, чекала је визу за друге земље. Бавила се певањем, играњем. Играла је у Метрополу и ја сам је ту приметио. И онда је дошло до контакта и букнула је љубав. Ја сам се због ње преселио у тај хотел, али нажалост она је била удата. Њен партнер је био бацач ножева, што је најгоре. Али ја сам јако загризао за то, била је јака емоција.

Фото: Архив Новости

 

 

Када је добила визу отишла је у Турску, јавила му се, али Бата није успео да оде. Једног дана стигао му је телеграф из Каира у којем је писало: "Чекам те 1. априла у казину."

Одлучио је да оде, стигао у казину, али ње није било.

- Пошто је то већ тако јако било, а већ сам направио скандал у породици, направио скандал у Београду, напустио снимање серије било ми је непријатно да се вратим у Србију". И тад је решио да неколико наредних месеци проведе у Каиру. Сналазио се како зна и уме, задуживао где је стигао.

Неколико месеци касније ипак су се срели, али ту је био крај. Ипак, поново су се срели у Паризу и љубав се поново распламсала. То је био његов трећи брак из кога има сина Зоју коији живи у Немачкој.

Женио се пет пута, мада има оних који тврде да је заправо шест или чак седам пута стао пред матичара.

Последњу супругу Фанику упознао је у кафани.

- Упознали смо се случајно. После сахране свратио сам на пиће у кафану Косовски божур. Ту сам одмах приметио плавокосу конобарицу Фанику. Питао сам је да се видимо те вечери. Отишао сам тек пошто је пристала. На састанак сам дошао раније скоро пун сат како не би имала времена да побегне - испричао је Бата.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Тања Бошковић - ретроспектива каријере

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".