Наш познати глумац Миленко Заблаћански, којег памтимо по бројним маестралним улогама у домаћим серијама трагично је настрадао 2008. године.


Иза њега остала је супруга која је балерина и кореограф, као и двојица синова, Иван и Никола.

Један од њих, старији, Иван Заблаћански одлучио је да крене очевим стопама. Он је од родитеља наследио таленат за глуму, а сада имамо прилику и да га гледамо у популарној серији "Коло среће", играо је и у серијама "Убице мога оца", "Клан" и "Случај породице Бошковић".

Ипак, позориште је његова велика љубав и место где он у потпуности може да прикаже сав свој таленат.

Његовог оца смо имали прилике да гледамо у бројним серијама, а вест о његовој смрти погодила је многе, како колеге тако и оне који су уживали у његовој маестралној глуми. 

Славни глумац, један од најхаризматичнијих у историји српског позоришта и телевизије, петог дана јануара 2008. године доживео је саобраћајну несрећу, а 17 дана касније Србију је шокирала вест да је Заблаћански преминуо.


- Када је Миленко погинуо, имао сам 18 година и већ желео да упишем ФДУ. Тата и мама водили су ме често као клинца у позориште. Сећам се да сам волео да седим поред портирнице, у колима из "Бриљантина". Ето, данас играм у тој представи... Верујем да сам од оца наследио професионалан однос према послу. Никад не касним, увек сам у "ниском старту" пред пробу или представу. Иначе, тату сам посебно волео да гледам као Џорџина у "Срећним људима", на Теразијама у "Херојима"- рекао је Иван Забла1ћански својевремено,а пренеле су "Новости".

Да се подсетимо, Миленко је рођен у Богатићу 8. децембра 1955. године, а дипломирао је глуму на београдском Факултету драмских уметности.

Прве позоришне улоге забележио је у позоришту Бошко Буха, а као зрео глумац, у својим тридесетим, прешао је у Позориште на Теразијама, где смо га гледали у чувеним представама Лутка с насловне стране, Кабаре, Свадба у купатилу и другим.

Фото: О. Радошевић

 

Ипак, најширу славу и поштовање добио је симпатичним улогама у РТС-овим серијама емитованим у ударним терминима, па нас је заувек купио ролама трапавог Миксера који даје све од себе да се снађе у тешком времену у "Породичном благу", романтичног уметника Ђорђа Ђорђевића Ђорђина у "Срећним људима" и Неше Љутића који се у серији "Стижу долари" налази у несвакидашњој ситуацији да му је решење свих проблема пред носом, али никако не успева да га шчепа.


 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".