Краљица Елизабета неће присуствовати служби у катедрали Светог Пола која се одржава у склопу прославе "платинастог јубилеја", односно 70 година на челу Уједињеног Краљевства.

Како је саопштено из Бакингемске палате, краљица ће пропустити службу јер је осетила слабост док је данас гледала параду у Лондону, преноси Би Би Си.

Нација се надала да ће краљица присуствовати служби, али су и раније из палате рекли да ће њено присуство бити потврђено дан пре самог догађаја.

У саопштењу Бакингемске палате наводи се да је ова одлука донета нерадо, а да су у доношењу одлуке пресудили фактори попут путовања које би краљица морала да обави, али и активности којима би морала да присуствује.

Краљица Елизабета данас је учествовала у прославама "платинастог јубилеја" којима се обележава њених рекордних 70 година на британском трону.

Данас се уз почетак јубилеја обележава и 69. годишњица крунисања Елизабете, која је постала краљица након смрти свог оца Џорџа VI у фебруару 1952. године.

Прославе су почеле војном парадом у центру Лондона, а краљица је поздравила 1.500 војника и официра са балкона Бакингемске палате.

У подне је у част краљице у Лондону и широм Британије војска извела почасни плотун, потом и почасни прелет авионима које је краљица гледала с балкона.

БОНУС ВИДЕО:

БОНУС ГАЛЕРИЈА:

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".