Kraljica Elizabeta neće prisustvovati službi u katedrali Svetog Pola koja se održava u sklopu proslave "platinastog jubileja", odnosno 70 godina na čelu Ujedinjenog Kraljevstva.

Kako je saopšteno iz Bakingemske palate, kraljica će propustiti službu jer je osetila slabost dok je danas gledala paradu u Londonu, prenosi Bi Bi Si.

Nacija se nadala da će kraljica prisustvovati službi, ali su i ranije iz palate rekli da će njeno prisustvo biti potvrđeno dan pre samog događaja.

U saopštenju Bakingemske palate navodi se da je ova odluka doneta nerado, a da su u donošenju odluke presudili faktori poput putovanja koje bi kraljica morala da obavi, ali i aktivnosti kojima bi morala da prisustvuje.

Kraljica Elizabeta danas je učestvovala u proslavama "platinastog jubileja" kojima se obeležava njenih rekordnih 70 godina na britanskom tronu.

Danas se uz početak jubileja obeležava i 69. godišnjica krunisanja Elizabete, koja je postala kraljica nakon smrti svog oca DŽordža VI u februaru 1952. godine.

Proslave su počele vojnom paradom u centru Londona, a kraljica je pozdravila 1.500 vojnika i oficira sa balkona Bakingemske palate.

U podne je u čast kraljice u Londonu i širom Britanije vojska izvela počasni plotun, potom i počasni prelet avionima koje je kraljica gledala s balkona.

BONUS VIDEO:

BONUS GALERIJA:

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".