Израелске одбрамбене снаге су у четвртак завршиле велику војну вежбу на Кипру, симулирајући војну копнену офанзиву дубоко у Либану у потенцијалном рату против терористичке групе Хезболах коју подржава Иран.

Медитеранско острво је изабрано и због конфигурације терена налик Либану - планинско подручје дуж обалне равнице, као и због близине Израела. Вежба је симулирала различите потешкоће у копненом нападу, као што су снабдевање храном, водом и муницијом; питања комуникације; и опште компликације у деловању на непознатој територији.

- Први изазов за који смо се припремили било је гомилање трупа - рекао је Бриг. Генерал Офер Винтер, командант 98. падобранске дивизије.

Фото: Танјуг/АП

 

Винтер је рекао да су хиљаде војника доведени да симулирају Либанце, користећи чамце, авионе и хеликоптере. - На терен смо стигли са великим интензитетом. Раширили смо трупе и оне су почеле да делују према кључним тачкама које смо идентификовали као важне за пораз - рекао је он, мислећи на лажна непријатељска војна места и полигоне за лансирање ракета.


Према Винтеру, трупе су извршиле рације са значајном раздаљином између себе, оспоравајући њихову способност да раде док су биле искључене. Трупе су деловале под претпоставком да неће имати комуникацију са штабом, и уместо тога ће морати да се ослањају на међусобно контактирање коришћењем сателитских комуникационих средстава.

Либанско милитантно крило које подржава Иран дуго је представљало најзначајнију војну претњу Израелу, са процењеним арсеналом од скоро 150.000 пројектила који могу да досегну било коју тачку у Израелу.

Фото: Архива Новости

 

Према недавној војној процени, израелски градови би могли бити бомбардовани са 1.500 ракета дневно, а број погинулих би могао брзо да се мери у стотинама у случају потенцијалног рата са Хезболахом.

ИДФ је саопштио да би војна интервенција вероватно довела до смрти хиљада људи у Либану, како бораца Хезболаха, тако и цивила.

Хезболах је испалио више од 4.000 ракета на израелске заједнице у Другом либанском рату 2006. године, док је Израел бомбардовао циљеве у јужном Либану. Процењује се да је током месец борбе погинуло око 1.200 Либанаца (Либан каже да су већина били цивили; ИДФ је саопштио да су најмање половина били борци), као и 44 израелска цивила и 121 израелски војник.

Претходне процене ИДФ-а су ставиле број ракета које би свакодневно могле да гађају Израел у будућем рату на 1.000-3.000.

Да би се умањила ракетна ватра великог домета на Израел, током вежбе трупе су имале задатак да упадну у непријатељске командне центре и друге стратешке локације, како би осигурали одговарајућу контролу над подручјима која се користе за покретање напада.

Фото: Принтскрин

 

За разлику од борби са терористима из Појаса Газе, који су се у великој мери ослањали на ваздушне нападе, рат у Либану би према војним проценама највероватније морао да се базира на копненој операцији, као што је то био случај 1982. и 2006. године
 

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".