Абу Аклех је убијена док је извештавала о пуцњави између израелских снага (ИДФ) и палестинских побуњеника у Џенину 11. маја. Следећег дана, понављајући позиве других палестинских званичника, палестински председник Махмуд Абас обећао је да ће случај бити представљен у Хагу.

Министар одбране Бени Ганц, који подржава јачање палестинских власти и састао се неколико пута са Абасом, рекао је у недељу да би прослеђивање случаја Међународном кривичном суду наштетило односима између Јерусалима и Рамале.

Такође у понедељак, говорећи на годишњој конференцији Адвокатске коморе Израела у Еилату, војни адвокат ИДФ-а рекао је да Палестинци спречавају одговарајућу истрагу инцидента тиме што Израелу нису предали метак који је убио Абу Аклех. Израел је наводно понудио сарадњу са Палестинцима у истрази, заједно са међународним фактором, али су Палестинци одбили, рекавши да не верују Израелу.

Фото: АП Пхото/Mahmoud Illean

 

-У овој фази, нејасно је која је страна испалила метак који је погодио новинара - рекla је генерал Јифат Томер-Јерушалми, наглашавајући одговорност ИДФ-а да заштити слободу штампе и спречи наношење штете новинарима.

- Најбољи начин да се утврди како је новинарка умрла је да се провери метак који је пронађен у њеном телу кроз професионалну балистичку истрагу- наставила је она, рекавши да палестинске власти одбијају да пруже Израелу метак.

Томер-Јерушалми је рекла да је, према информацијама које ИДФ тренутно има, десетине палестинских нападача испалило стотине метака са више локација током ватреног окршаја. Према њеним речима, израелски војници послати су у град Џенин на Западној обали како би разбили терористичке групе након низа смртоносних напада у Израелу, од којих су неколико извели становници тог града.

Фото: Јутјуб принтскрин/NBC News

 

Томер-Јерушалми је нагласила да њена канцеларија отвара званичну истрагу само када постоји сумња да је почињен злочин, а смрт ненаоружаног лица сама по себи није довољан разлог за аутоматску сумњу у злочин.

-Коначна одлука биће донета на крају војне истраге- рекла је она.

Прошле недеље, дневни лист Хаарец је известио да војна полиција неће отворити истрагу о убиству Абу Аклеха, јер тужиоци не верују да постоји сумња у криминалну активност војника.

Војни званичник који је известио новинаре прошле недеље рекао је да је војска идентификовала пушку ИДФ-а која је можда испалила хитац којим је убијена Абу Аклех. Међутим, он је рекао да је војсци и даље потребан метак у поседу Палестинских власти ради потврде.

Абу Аклех, дугогодишња новинарка Ал Џазире, био је познато име широм арапског света, познато по документовању живота Палестинаца под израелском влашћу.

Фото: Јутјуб принтскрин/Al Jazeera English

 

Њено убиство изазвало је осуде и изјаве забринутости широм света.

На њеној сахрани у Јерусалиму, полиција се сукобила са присутнима, изазивајући бес и осуду Палестинаца и других земаља.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".