Ако се погледа хронологија израелско-палестинског сукоба, Храмова гора као полазна тачка обнове конфликта није новост. С обзиром на историјски и верски значај који се сударају на том простору, јасно је да се ради о лако запаљивом материјалу.

Муслимански верници сматрају да се са овог места пророк Мухамед попео на небо, док Јевреји тврде да се на овом месту божје присуство манифестује више него на било ком другом.

Уске уличице које окружују Храмова гору, као и њен плато ових дана су попуњени каменицама, канистерима за сузавац, комадима разбијеног стакла, понеком чауром бојеве муниције али и траговима крви.

Најновији сукоби између израелске полиције и палестинских демонстраната у Старом граду поново актуелизују хронолошки преглед сукоба у најосетљивијем делу Јерусалима.

Чињенице су неумољиве, и оне указују на осетан потенцијал Старог града за распршивање сукоба широм земље. Обилазак Храмове горе од стране израелског премијера Аријела Шарона септембра 2000. године, изазвао је револт локалних Палестинаца.

Ова предизборна авантура довела је до „Друге интифаде“ (интифада – устанак на арапском), која је по обиму и интензитету била далеко трагичнија од прве (1987-1993). Талас насиља трајао је пет година, обележен беспоштедним уличним борбама и самоубилачким бомбашким нападима.

Шарон је на таласу радикалне политике према палестинском питању добио изборе, али је победа коштала преко 4.000 живота. На војну и обавештајну супериорност Израела, Палестинци су одговарали бомбашким нападима у тржним центрима, јавном превозу и ноћним клубовима, одржавајући зачарани круг насиља без краја.

Да Храмова гора не трпи униформисана лица, показала је и претходна година: улични сукоби око Ал-Аксе, проузроковани упадима полиције и деложацијом шест палестинских породица прерасли су у прави рат од 6. до 21. маја.

Хамас је из појаса Газе ракетирао све веће израелске градове. Ратно ваздухопловство и артиљерија узвратили су истом мером. Густина насељености Газе проузроковала је бројне цивилне жртве услед ваздушних и артиљеријских напада, а епилог двонедељних борби било је преко 400 погинулих.

Данас, када су међуетнички односи око Храмове горе по ко зна који пут надражени, страх од трећег чина интифаде је потпуно оправдан. Но, учитељица живота је оставила многе трагове дуж Старог града.

На Тел Авиву и Рамали је да их следе како би превенирали репризу немилих догађаја из прошлости, ако је то уопште део њихових политичких амбиција.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".