Како објашњава др Ивана Ђурић Масловара, докторка ветеринарске медицине, средство које се користи ради сузбијања комараца одобрено је од Министарства за заштиту животне средине, те истиче, разлога за забринутост грађане нимало нема.

Препарати из те групе, како додаје, користе се и за заштиту кућних љубимаца и простора, тако да смо сви већ били у контакту са тим супстанцама и наглашава колико је заправо велика опасност од болести које ови инсекти могу да изазову, а од препарата никава и до сада нису забележени никаве последице по људе нити нежељени ефекти.

- У иностранству постоји чак и одећа са импрегнацијом тим средстивма, да би се људи заштитили, рецимо војници и они који дуго бораве у природи - каже др Ђурић Масловара.

Мирјана Цакић, испред ЈКП "Градска чистоћа" додаје да се ова средства користе већ више од 20 година, колико се и ради сузбијање.

- Београд је град на две реке, и то значи да има доста комараца и инсеката, те су наше акције неопходне како би становници овог града нормално ходали и живели - наглашава Мирјана Цакић.

Фото: В.М.

 

Када се "магла" види, када не

Она је објаснила и која је разлика између термалног и хладног замагљивања које се користи ради сузбијања комараца.

- Они који живе у близини великих зелених површина, могуће је да ће видети већу маглу приликом наших акција, јер тада радимо термално замагљивање, када се она ствара, док у урбаним деловима града вршимо хладно замагљивање када то није случај. Оно што је потребно да знају људи који се нађу у поменутој магли јесте да треба да задрже дах неколико секунди док кроз њу прођу, како би спречили евентуални кашаљ - објашњава Мирјана Цакић.

Она додаје и да су прошле године поред копнених, водених имали и авионско сузбијање комараца, након што је вирус Западног Нила регистрован код једног комарца, док за сада, говори она, за тим нема потребе.

Фото:/ ЈКП Градска чистоћа / Ненад Чакић / Танјуг

 

"Било је каменовања, ружних речи..."

И поред тога што се акције за сузбијање комараца спороводе са најбољим намерама, односно како би се олакшао живот људи током летњих месеци и превентивно спречило заражавање опасним вирусима, сваке године се, ипак, на месту акције сузбијања пронађе неко ко исту омета псовкама или чак физичким нападима.

- Прошле године само током две вечери нисмо имали нападе људи који имају страх. Било је каменовања, отимања радних налога, ружних речи... Сигурни смо да је и корона умешала прсте, јер су људи дужи период били у изолацији, па им је магла на улици још више улила страх и навела их да помисле како им је безбедност поново угрожена - говори Мирјана Цакић и додаје да је ипак више пријава људи који се жале на комарце, него оних којима сузбијање смета.

Једини на које апелују су, наводи Мирјана Цакић, пчелари, које они свакако обавештавају на време да ће доћи до акција сузбијања комараца, како у том периоду не би пустали пчеле на испашу, јер су, наводи даље, и оне инсекти, па овим третманом могу бити угрожене.

- Апелујемо на суграђане да нам омогуће несметани рад, односно да нас пусте да свој посао обављамо на миру, и до краја, јер по њих, понављам, нема никакве опасносни, јер ово средство делује само на инсекте - закључила је Мирјана Цакић.

Данас велика акција сузбијања комараца и крпеља

Како стоји на самом сајту ЈКП "Градска чистоћа, у току данашњег дана у главном граду планирана је прво акција сузбијања крпеља на зеленим површинама, која ће се одвијати од 10 до 14 сати, док је затим, у вечерњим часовима од 18.30 до 22.30 сата планирана акција сузбијања комараца, и то на локацији Ада Међица.

Што се сузбијања крпеља тиче, др Ивана Ђурић Масловара, докторка ветеринарске медицине, одговара да се они морају запрашивати баш тада када је велика циркулација грађана, јер су тада крпељи тада најактивнији и ефекат је третмана највећи.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".