Фото: Принтскрин/Јутјуб/Kruna VD

 

Олеандер

Олеандеров цвет је познат као један од најлепших цветова, док конзумирање ове биљке може да доведе до неправилног рада срца, мучнине, повраћања, болова у стомаку, несвестице, главобоље, ниског крвног притиска,  па чак и смрти.

Уз то, у извештају из 2001. године у ''Archives of Disease in Childhood'' пише да узимање само једног листа олеандра може бити смртоносно за децу.

Олеандер се а може да се користи отровно средство против пацова.  Власници кућних љубимаца се упозоравају  да олеандер држе даље од животиља. 

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Kruna VD

 

Дигиталис, напрстак

Слично олеандру и напрстак (дигиталис) садржи срчане гликозиде, а у питању је биљка која цвета сваке друге године. Џонсон-Арбор напомиње да у годинама када нема цветања лишће које производи изгледа неверојатно слично бејби спанаћу.

Од ове биљке често могу  да вам се појаве следећи симптоми уколико сте конзумирали чај и разболели се од њега: повраћање и абнормално успорени откуцаји срца. Срећом, постоји противотров, стога, ако сте били изложени, одмах потражите хитну помоћ.

Филадендрон

Филадендрон је популарна и једноставна биљка за одржавање. Реч је о тропској биљци, коју је потребно заливати отприлике сваке две недеље и добро осветљење. 

Међутим, филадендрон садржи кристале оксалата који могу да проузрокују токсичност када се додирну или конзумирају. Када се жваћу или прогутају, кристали могу да узрокују бол у устима, отицање, болно гутање и цурење носа. Излагање очију или коже том биљном соку може узроковати иритацију и црвенило.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Kruna VD

 

Дифенбахија


Дифенбахија је биљка која има идентичан састав кристалаоксалата који јој служи као штит као и филадендрону. У ствари, само интернационално име ове биљке - думб цан, потиче од његове токсичности, јер гутањем дифенбахије могу се узроковати потешкоће у говору или губитак говора.

Дифенбахија има и лековиту сврху. Служи за лечење упале мокраћних канала, дијабетеса, анемије. Добраје за чишћење организма од токсина. 

Иако су симптоми које можете осетити након узимања ове биљке застрашујући, ретки су случајеви који ће вас довести до тога да вам је потребна хитна медицинска помоћ.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Kruna VD

 

Лирасти фикус

Популарна је у дизајну ентеријера.

 - Одређене биљке, укључујући лирасти фикус и божићне звезде, могу изазвати алергијске реакције код људи који имају алергију на латекс. То је зато што сок ових биљака садржи латекс. Када се стабљика или лист биљке сломе, тај сок може да исцури ван и да изазове алергијску реакцију -  каже Џонсон-Арбор.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Kruna VD

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".