После прослављеног фимла '' Тома'',који је достигао рекордну гледаност у биоскопима широм Србије, Драган  Бјелогрлић почиње снимање новог филма инспирисаног догађајем из Винче под називом "Ланчана реакција".

Фото: В. Данилов

 

После дуго рада на сценарију са Вуком Ршумовићем, сада већ признати аутор Бјелогрлић коначно је спреман да крене у реализацију пројекта и исприча причу о акциденту у "Винчи" 15. октобра 1958. године. Филм је настао по мотивима романа "Случај Винча" професора Медицинског факултета Горана Милашиновића.

- Октобар 1958. Хладни рат је "гвозденом завесом" поделио европски континент и цео свет и представља до тада невиђену нуклеарну претњу за планету. Драгослав Поповић и још тројица југословенских физичара примљени су на Институт "Кири" у Паризу, након мистериозне несреће која их је изложила озбиљном зрачењу. Тајна служба Француске даје упутства доктору Жоржу Матеу да излечи ове пацијенте, који су наизглед унапред изгубљени случајеви. То је почетак трке за опстанак у којој ће се супротставити два научника, два света, две идеологије. Људска прича током историјског открића - синопсис је будућег филма.

Дуги низ година, несрећа ''у Винчи'' је заташкивана. 

Фото: М. Лабудовић

 

Приче о атомском рату све чешће су актуелне,'' срећемо'' их у дневним извештајима, влада и даље велико интересовање за њих. Продуцент Драган  Бјелогрлић, сасатавио је за овај филм интернационалну глумачку екипу.  Са домаће стране, главне улоге тумачиће Радивоје Раша Буквић и Предраг Мики Манојловић, док ће француску поделу предводити прослављени Алексис Манети, Жереми Лахерт и Лионел Абелански.

Предивиђено је да снимање филма траје годину дана, радиће се на аутентичним локацијама у Србији, Словенији и Француској. Бјелогрлић ће дати прилику младим глумцима да освоје биоскопско платно. Као и у претходним пројектима,  за фотографију је задужен млади Иван Костић, који је радио с Бјелом серије "Сенке над Балканом" и "Жигосани у рекету".

(Курир.рс) 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".