Posle proslavljenog fimla '' Toma'',koji je dostigao rekordnu gledanost u bioskopima širom Srbije, Dragan  Bjelogrlić počinje snimanje novog filma inspirisanog događajem iz Vinče pod nazivom "Lančana reakcija".

Foto: V. Danilov

 

Posle dugo rada na scenariju sa Vukom Ršumovićem, sada već priznati autor Bjelogrlić konačno je spreman da krene u realizaciju projekta i ispriča priču o akcidentu u "Vinči" 15. oktobra 1958. godine. Film je nastao po motivima romana "Slučaj Vinča" profesora Medicinskog fakulteta Gorana Milašinovića.

- Oktobar 1958. Hladni rat je "gvozdenom zavesom" podelio evropski kontinent i ceo svet i predstavlja do tada neviđenu nuklearnu pretnju za planetu. Dragoslav Popović i još trojica jugoslovenskih fizičara primljeni su na Institut "Kiri" u Parizu, nakon misteriozne nesreće koja ih je izložila ozbiljnom zračenju. Tajna služba Francuske daje uputstva doktoru Žoržu Mateu da izleči ove pacijente, koji su naizgled unapred izgubljeni slučajevi. To je početak trke za opstanak u kojoj će se suprotstaviti dva naučnika, dva sveta, dve ideologije. LJudska priča tokom istorijskog otkrića - sinopsis je budućeg filma.

Dugi niz godina, nesreća ''u Vinči'' je zataškivana. 

Foto: M. Labudović

 

Priče o atomskom ratu sve češće su aktuelne,'' srećemo'' ih u dnevnim izveštajima, vlada i dalje veliko interesovanje za njih. Producent Dragan  Bjelogrlić, sasatavio je za ovaj film internacionalnu glumačku ekipu.  Sa domaće strane, glavne uloge tumačiće Radivoje Raša Bukvić i Predrag Miki Manojlović, dok će francusku podelu predvoditi proslavljeni Aleksis Maneti, Žeremi Lahert i Lionel Abelanski.

Prediviđeno je da snimanje filma traje godinu dana, radiće se na autentičnim lokacijama u Srbiji, Sloveniji i Francuskoj. Bjelogrlić će dati priliku mladim glumcima da osvoje bioskopsko platno. Kao i u prethodnim projektima,  za fotografiju je zadužen mladi Ivan Kostić, koji je radio s Bjelom serije "Senke nad Balkanom" i "Žigosani u reketu".

(Kurir.rs) 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".