Будући да су принц и принцеза увек морали да имају пратњу која их је чувала где год да су ишли, било је тешко уклонити сигурност и њихове афере. Како пише "Daily Mail", када је Чарлс својим колима возио до куће Камиле Паркер, увек му је партнер био полицијски телохранитељ Колин Триминг.

 

 

Када је Дајана посећивала свог љубавника Џејмса Хјуита у кући његове мајке у Вест Кантрију, њен телохранитељ је спавао на софи у приземљу док је пар био на спрату. У почетку док се састајала с Хјуитом у Девону, Дајана би затражила да је одвезу до њега током викенда, а затим би нестала.

Њена служба безбедности била је лојална и дискретна, али истовремено и ужаснута, јер су знали да ће им, ако јој се нешто догоди, "главе бити на пању". Срећом, Хјуит је био разумнији од принцезе Дајане.

Занимљиво је и да су лондонске резиденције Хјуита и Камиле Паркер биле буквално једна насупрот другој у Јужном Кенсингтону. Камила је чак имала ексцентричну склоност томе да гола обавља кућне послове па је Хјуит једног дана погледао преко пута улице и видео је нагу.

 

 

Њен супруг, Ендру Паркер, био је његов колега. Иако нису били блиски пријатељи, редовно су се пристојно поздрављали кад би се срели у комшилику.

Оно што је додатно отежавало ове тајне љубавне везе били су наметљиви представници медија, који су имали своје доушнике међу особинама Бакингемских палата.

Секретар за медије краљице Елизабете II, Мајкл Ши једном приликом је изјавио да је коначно идентификован доушника који је радио за "The Sun", али они су му подругљиво поручили како је то мало вероватно, јер их је било 11. Стога није било изненађујуће што су и Чарл и Дајана постали јако тајновити па су понекад угрожавали и сопствену сигурност. Дајана је у томе била најгора.

 

 

Чак и током ранијих фаза свог брака с принцем, принцеза Дајана је била поприлично добра у бежању својим телохранитељима. Тако је често изазивао панику међу запосленима у сигурносној служби.

Након што су се растали, принцеза је постала још несмотренија. У аустријском зимовалишту избегао је свој тим који ју је чувао тако што је током ноћи скочила с балкона своје хотелске собе на првоме спрату у дубоки снег, а затим отишла у шетњу.

Убрзо након тога одустао је и од своје полицијске заштите што је био доста опасан потез.

Касније је објашњено да, иако је "имала пуно непријатеља, имала је и пуно пријатеља на високим положајима" 'који су јој преносили важну сазнање па их је често испитивало што се заправо догађа и поставља питања.

 

 

Због њеног непредвидљивог понашања, запослено је петеро људи на пуно радно време који су пратили све њене активности, укључујући и преслушавање њених приватних телефонских разговора.

Дајана се по сведочењу многих запослених бојала за своју заштиту , али је упркос томе, одбила да има полицијску заштиту.

Многи сматрају да је управо та одлука коштала живота јер да је у тренутку несреће у којој је погинула имала полицијску заштиту, можда би принцеза и сада била жива.

Принц Чарлс је током касних 60 година отишао на колеџ у Кембриџу, а тамо је показао "таленат да се доведе у ситуације које су потенцијално незгодне или чак физички опасне", рекао је један од чланова његовог безбедносног тима, пише "Daily Mail".

Чарлс је волео да се креће по Кембриџу, а његови чувари нису хтели да га осрамоте држећи се преблизу па су га пратили у старом Ланд Роверу на приличној удаљености.

Ипак, младе жене у Чарлсовој близини пшредставњале су највећи проблем за његово телохранитеље. Једна група студенткиња планирала је да се упадне на факултет, да отме Чарлса и тражи откупнину за његово ослобађање.

 

 

Шеф принчевог безбедносног тима успео је да организује састанак са девојком која је била вођа потенцијалних отмичара те ју је упозорио да полиција већ има све појединости о њиховом плану и да ће, ако се то догоди, упасти у велике проблеме. Иако га је јевојка почастила грозним псовкама и именима, до отмице ипак није дошло.

Шеф принчевог безбедносног тима успео је да организује састанак са девојком која је била потенцијално потенцијална отмичара те ју је упозорио да полиција већ има све појединости о њиховом плану и да ће, ако се то догоди, упасти у велике проблеме. Иако га је јевојка почастила грозним псовкама и именима, до отмице ипак није дошло.