Нагласио је да је приоритет дијалог Београда и Приштине и да би дијалогу под хитно требало дати нову динамику.

- Подржавамо напоре Мирослава Лајчака, подржавамо позив Немачке председнику Србије Александру Вучићу и косовском премијеру Аљбину Куртију. Кандидатура за Савет Европе је једнострана одлука, а ми не подржавамо те одлуке и сматрамо да је приоритет дијалог. Приоритетне теме су Заједница српских општина, енергетска питања и питања несталих. То је за нас приоритет - изјавио је Кошар гостујући на ТВ Нова С.

Нагласио је да приштинска власт нема подршку Француске за подношење кандидатуре у СЕ јер једнострани потези могу довести до подизања напетости.

- Разумемо тежње да уђу у европске институције и поздрављамо чињеницу да су се ускладили са европским ставовима што се тиче Украјине. Међутим, једнострани потези не олакшавају ствари и могу да доведу до појачања напетости, приоритет је дијалог како се води данас од стране ЕУ углавном уз посредовање и подршку уније - казао је амбасадор.

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

 

На питање да ли ће Француска гласати за улазак лажне државе у Савет Европе, амбасадор каже да се то питање за сада не поставља јер процес пријема траје дуго, захтева мишљење Парламентарне скупштине, а затим преиспитивање те кандидатуре.

- Приоритет Француске је да урадимо све, заједно са нашим европским партнерима, посебно са Немачком, да се дијалог настави на чврстим темељима и то је оно што је ургентно. Дакле ми сматрамо да једнострани потези нису корисни и могу да укоче један процес који је већ компликован и који последњих месеци није баш пуно напредовао - јасан је Кошар.

Амбасадор је подсетио на сусрет са директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићем и изјавио да га је обавезао на овореност у овом тешком дијалогу који желимо да покренемо.

- Наши напори иду у том правцу и то нам је циљ - казао је Кошар.

(Косово онлине)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".