Naglasio je da je prioritet dijalog Beograda i Prištine i da bi dijalogu pod hitno trebalo dati novu dinamiku.

- Podržavamo napore Miroslava Lajčaka, podržavamo poziv Nemačke predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju. Kandidatura za Savet Evrope je jednostrana odluka, a mi ne podržavamo te odluke i smatramo da je prioritet dijalog. Prioritetne teme su Zajednica srpskih opština, energetska pitanja i pitanja nestalih. To je za nas prioritet - izjavio je Košar gostujući na TV Nova S.

Naglasio je da prištinska vlast nema podršku Francuske za podnošenje kandidature u SE jer jednostrani potezi mogu dovesti do podizanja napetosti.

- Razumemo težnje da uđu u evropske institucije i pozdravljamo činjenicu da su se uskladili sa evropskim stavovima što se tiče Ukrajine. Međutim, jednostrani potezi ne olakšavaju stvari i mogu da dovedu do pojačanja napetosti, prioritet je dijalog kako se vodi danas od strane EU uglavnom uz posredovanje i podršku unije - kazao je ambasador.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Na pitanje da li će Francuska glasati za ulazak lažne države u Savet Evrope, ambasador kaže da se to pitanje za sada ne postavlja jer proces prijema traje dugo, zahteva mišljenje Parlamentarne skupštine, a zatim preispitivanje te kandidature.

- Prioritet Francuske je da uradimo sve, zajedno sa našim evropskim partnerima, posebno sa Nemačkom, da se dijalog nastavi na čvrstim temeljima i to je ono što je urgentno. Dakle mi smatramo da jednostrani potezi nisu korisni i mogu da ukoče jedan proces koji je već komplikovan i koji poslednjih meseci nije baš puno napredovao - jasan je Košar.

Ambasador je podsetio na susret sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem i izjavio da ga je obavezao na ovorenost u ovom teškom dijalogu koji želimo da pokrenemo.

- Naši napori idu u tom pravcu i to nam je cilj - kazao je Košar.

(Kosovo online)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".