Саркофаг је откривен испод слоја камена који датира из 18. века. Међутим, дубљи слојеви датирају из 14. па чак и из 13. века.

Захваљујући томе што је саркофаг мало напукао, археолози су могли да убаце малу камеру унутра. Снимак је показао “остатке тканине, органске материје као што су коса и остаци биљака и мало лишћа... где је глава”.

Листови, који изгледају као да потичу од дрвета шимшира, могу бити веома значајни. Кристоф Бенијер из француског Националног археолошког института објаснио је да су друштвене елите и верске вође често сахрањивани са таквим лишћем око главе.

“То није балзамовање, већ начин да се тело што боље очува. Дакле, чињеница да су ове биљке још увек ту указује на то да је садржај веома добро очуван“, рекао је он. 

Саркофаг није био једино што су археолози пронашли!

Током ископавања, које је Министарство културе дефинисало као “превентивно археолошко ископавање” пре постављања скела, археолози су наишли и на већи број скулптура. Оне су вероватно биле део паравана из 13. века, преграде која је одвајала певницу, простор близу олтара, од наоса и централног дела цркве.

Значајно је да су фрагменти паравана такође откривени у Нотр Даму у 18. веку приликом реконструкције цркве. Тадашњи мајстори нису се замарали "превентивном археологијом" и вероватно су тада уништене бројне гробнице док је рађено на додавању цеви испод објекта. Делови који су тада откривени сада су у Лувру.

Симбол Париза

Нотр Дам, формално названа Нотре Даме де Парис или Госпа од Париза, има богату историју која се протеже уназад преко 800 година. Папа Александар Трећи положио је темеље за Нотр Дам 1163. године, а изградња је завршена више од 180 година касније 1345. године.

Импресивна катедрала, са гаргојлима, летећим подупирачима и другим готичким детаљима, била је позорница за низ важних историјских догађаја. Енглески Хенри ВИ постао је тамо краљ Француске 1431. године, а Наполеон Бонапарта се крунисао за цара у катедрали 1804. године.

Катедрала је постала трајни симбол Париза и Француске, посебно након приказа у роману Виктора Игоа из 1831. “Звонар богородичине цркве”. Због тога је пожар из 2019. године на том месту био још ужаснији.

Дан када је Париз горео

Разорни пожар захватио је Нотр Дам 15. априла 2019. ужасујући локално становништво и туристе у француској престоници.

Пожар у Нотр Даму избио је око 18 часова. 15. априла 2019. године, вероватно због реновирања катедрале која је била у току. Горео је више од пет сати, зацрвеневши париско небо, док су се мештани и туристи окупљали да гледају. Трагично, култни торањ катедрале срушио се током пожара.

Рестаурација је у току и очекује се да ће бити завршена почетком 2024. До тада, ко зна које би друге задивљујуц́е налазе ова древна катедрала могла да понуди.

(Историјски забавник)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".