То је пирамида која се налази испред здања Српске академије наука и уметности. Званично, пирамида је постављена 1995. године, када је у Великој галерији САНУ одржана веома посећена изложба ,,Свет мерења". Она официјелно означава географски положај Београда, на њој су уцртане стране света, гравитационо убрзање и географска дужина и ширина. Формално објашњење за постављање овог симбола гласи (а заиста је тако): мало је знаменитости у нашем граду које су посвећене науци, а ово је једна од њих.

Сличност је била очигледна

Уз фотографију пирамиде испред САНУ поставили смо новчаницу од једног долара. Сличност је била очигледна, па разлога за сумњу готово да није ни било. Посебан доказ представљала је чињеница да је пирамида при врху прецизно зарубљена на истом месту где је то сликовито учињено на америчкој новчаници.

На монети је на том месту приказано ,,око свевидеће". Подсећамо да се у левом углу новчанице од једног долара налази масонска пирамида од цигала, на чијем се врху, у троуглу, налази око. Оно лебди изнад заравњене пирамиде и симболички изражава слободнозидарску идеју о предодређености масонерије да буде нека врста елите.

Фото: Википедија

 

Кроз Српску академију наука и уметности током историје прошао је велики број масона.

Ту су били: Миша Анастасијевић, Иво Андрић, Александар Белић, Спиридон Брусина, Михаило Валтровић, Владимир Варичак, Драгомир Васић, Михаило Вујић, Вале Воук, Михаило Гавриловић, Иван Дудии, Иван Еаја, Стефан Делинео, Андра Ђордевић, Нико Жупанић, Фрањо Зах, Владимир Јовановић, Слободан Јовановић, Франце Кидрич, Петар Колендић, Марко Леко, Иван Мештровић, Дортле Миловановић, Драгутин Милутиновић, Стеван Мокрањац, Светомир Николајевић, Бранислав Нушић, Вељко Петровић, Аврам Петронијевић, Павле Поповић, Богдан Поповић, Михаило Пупин, Милан Ракић, Стеван Сремац, Љубомир Стојановић, Фран Туиан, Петар л.Ибавкић, Владимир Цоровит, Филип Христић, Ксенофон Шаховић, Фердо Шишић, Виктор Новак...

(Блиц)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".