Позната изрека каже: "Освета се служи хладна."

Постоје два начина да се ова фраза протумачи: према првом, најбоље је да прође време како би се особа којој се треба осветити уљуљкала у осећај лажне сигурности, а онда је напасти када не очекује; а друго тумачење каже како време треба да прође јер осветник мора да буде што хладнокрвнији. Која год да је опција у питању, циљ освете је јасан.

Разлози због којих се људе свете, жртве и осветници и околности се мењају - али оно што остаје исто је потреба да се задовољи правда. Правда, наравно, какву је види осветник.

1. Олга Кијевска

Племе Древљани - одбивши да плате данак - убило је 945. године мужа Олге Кијевске, Игора Првог, великог кнеза. Као синова регенткиња, Олга је тада постала владарка Кијевске Русије.

У знак помирења, Древљански владар је Олги понудио брак. Она је пристала, а он је послао преговараче. Међутим, Олга је дала да се ископа дубок јарак. Када су древљански изасланици стигли, она их је дочекала, проводила по имању, а онда одвела до јарка где је наредила да их убаце и живе закопају.

Пре него што је ова вест стигла до древљанског кнеза, она му је писала да јој је потребна пратња. Следећу групу мушкараца која је стигла затворила је у купатило и живе спалила.

Затим је лично отишла у посету Древљанима. Када су се сви током гозбе напили, она је наредила војсци да их закољу. Древљани су молили за мислот, а она им је тражила по три врапца и по три голуба из сваког домаћинства, што је и добила. Мештани су мирно легли ту ноћ, мислећи да је поклон био довољан. Међутим, Олга је за птице везала комадиће тканине натопљене сумпором. Послала их је назад у град, а када се свака вратила у своје гнездо - запалила га је. Ватре са гнезда су се прошириле на куће. За неколико тренутака, горео је читав град.

2. Џингис-кан

Монголи су често давали прилику противничким краљевствима да се мирно потчине њиховој власти. До 1219. године владали су већином територије данашње Кине. Џингис кан је желео да успостави трговинске односе дуж Пута свиле са Хваразмијским царством (територија данашњег Ирана). Кан је послао трговачки караван у отру, али је гувернер Иналчук, био сумњичав и напао их. Иналчук је био ујак Хваразмијског шаха и уз његову дозоволу их је погубио.

Побеснели Кан је тада напао град, а Иналчука погубио тако што му је истопљено сребро сипао у очи и уши. Монголска војска је Хваразмијско царство избрисала са мапе света.

Фото: Википедија

 

3. Жан д Клисон

Жан је иза себе имала већ два брака пре него што се удала за Оливера д Клисона, 1330. године. Жан и Оливер су склопили брак из љубави, што је у то доба била реткост. Имали су неколико деце и живели мирним животом, све док Оливер није отишао у рат.

Французи и Енглези су ратовали за војводство Бретању, а Оливер се борио за Французе под вођством Шарла д Блуа. Када су Оливера заробили Енглези, Шарл га је оптужио за издају. Када су Енглеска и Француска прогласиле примирје, Французи су одлучили да погубе Оливера.

Жан је желела да се освети свима који су били на било који начин уплетени у Оливерову смрт. Продала је све како би купила ратну опрему. Отиснула се на море где је ратовала против Француске 13 година. Легенда каже да ако би наишла на брод са француским племством, извукла би секиру и сама им одсецала главе, баш као што су они њеном супругу.

Њени бродови су били познати под имено "Црна флота", а она је постала "Лавица из Бретање".

4. Педро Први од Кастиље

Такође познат и као Педро Праведни и Педро Окрутни, имао је свега 16 година када му је отац краљ Алфонсо Једанаести, у жељи да одржи мир иојача моћ, уговорио брак са Констанцом Мануелом од Виљене.

Констанца је стигла у Португал 1340. године. Међутим, Педро се заљубио у њену рођаку Инес де Кастро.

Њихова љубавна веза је била скандал. На све начине су покушавали да их раздвоје, али узалудно. Инес је на крају послата у манастир.

Кад је Констанца умрла 1345. године, Педро је отишао да пронађе своју љубав. Краљу Алфонсу је њихова љубав и даље била неприхватљива. Док је Педро био у лову, краљ је наредио Инесино убиство. Она је страдала од мача и сахрањена на гробљу цркве Санта Клара.

Педро је тада објавио рат краљу - оцу, али је био поражен.

Када је, недуго затим, краљ Алфонсо умро, једна од првих Педрових заповести, након што је сео на трон, била је да се убију Инесине убице. 

Погубљени су јавно тако што су им ишчупана срца.

Педро Први је тада саопштио да су се он и Инес тајно венчали и захтевао да буде призната као краљица Португала. Њено тело је ексхумирано и обучено у краљевску одећу. Одржана је посебна церемонија током које је њен леш стављен на престо и крунисан, а затим су племићи, свештенство и сељаци стајали у реду да јој пољубе руку.

5. Петар Велики

Двадесет иосмог дана новембра 1724. године, Петар Велики је у Санкт Петербургу јавно одрубио главу Виљему Монсу. Монс је био брат његове љубавнице Ане, и приватни секретар његове жене, Катарине. На смрт је осуђен због проневере и издаје.

Дворске гласине биле су мало другачије. Племство је говорило да је он био Катаринин љубавник.

Легенда каже да је Петар Велики својој жени поклонио главу љубавника у тегли - да је држи у ормарићу као подсетник.

Фото: Википедија

 

 

6. Јулије Цезар

Године 75. пре Христа, када је Јулије Цезар имао 25 година, заробили су га пирати у Егејском мору. Тражили су откуп од 20 талената, на шта се Цезар само насмејао. Објаснио им је да вероватно не зању ко је он и да морају да подигну откуп на 50 талената, што су и учинили. До тридесет и осмог дана, Цезар се понашао као да је он вођа, а не заробљеник. Увежбавао је говоре, писао песме, играо игре, а своје киднапере је све време упозоравао да ће их разапети када га ослободе.

Кад је откупнина стигла, а Цезар ослобођен, одмах је организовао малу групу бродова и отишао да испуни дато обећање.

Заробио је пирате, а откупнину коју су добили за њега је однео Марку Јурнију, под чијом су јурисдикцијом били. Јурније је био неодлучан у примени казне, па је Цезар узео ствар у своје руке и наредио да се пирати који су га заробили разапну на крст.

Фото: Википедија

 

7. Будика

Келтска краљица и ратница Будика је рођена око 30. године нове ере. Како би одржао своје краљевство, али и успоставио савез са Римом, њен муж Прасутаг своје богатство поделио на три дела. Двема ћеркама и цару Нерону.

Али Римљани су игнорисали његове жеље и припојили својој империји цело његово краљевство. Када се Будика успротивила, претукли сује, а њене силовали.

Будика је тада повела је устанак против Римског царства. Побуњеници су опустошили римске градове Камулодунума, Лондониума и Веруламиума, а страдало је 70.000 Римљана.

8. 47 ронина

У априлу 1701. године, племића Асана Нагорија су замолили да помогне у обављању церемонијалне дужности на шогуновом двору у Еду, данашњем Токију. Наганори је био неискусан, због чега га је један од званичника, Кира Јошинака, толико исмевао да је Нагори извукао оружје и бацио се на њега. За самураје - то је било кршње етике, па је један од шогуна наредио Наганорију да изврши сепуку (ритуално самоубиство) истог дана.

Наганоријеви савезници су тада постали ронини - самураји без господара, који су се састали да виде шта им је чинити. Одлучили су да се освете. Да би избегли сумње, чекали су две године да свој план спроведу у дело.

Дана 30. јануара 1703. године, 47 ронина је силом ушло у Јошинакин дом, одрубили су му главу и однели је у Нагоријев гроб. После дуге дебате, шогуни су захтевали од 47 ронина да изврше сепуку.

Фото: Википедија

 

9. Марија Октјабрскаја

Марија је била комунисткиња, а кад је њен муж погинуо у нападу на Кијев, продала је сву његову имовину и купила тенк Т-34. Али уместо да га да Совијетсјом Савезу, Марија пише Стаљину да јој дозволи да се бори за своју земљу. Стаљин јој је испунио жељу и после пет месеци Октјабраскаја и њен тенк (коме је дала надимак "Борбена девојка"), упутили су се у 16. тенсковску бригаду.

Била је спремна за освету Немцима. У својој првој бици, у октобру 1943. године, њен тенк је први пробио непријатељку линију, што је изазвало велики хаос у Немачким редовима.

Својој сестри је написала: "Имала сам своје ватрено крштење. Победила сам к**ве. Понекад сам толико љута да не могу да дишем."

(Национална географија)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".