Унук доживотног председника СФРЈ Јошка Броз својевремено је одгонетнуо неке од највећих тајни у вези са Јосипом Брозом Титом.

Јошка Броз је открио да је последњи пут разговарао са Титом након његове прве операције у Љубљани.

– У целој тој муци сетио се да је обећао да ће ми дати један његов карабин и пиштољ за лов. Он ме је позвао код њега и дао ми карабин и пиштољ – рекао је својевремено у једном интервјуу Броз.

Фото: Профимедиа

 

Тврдње да је званичан датум Титове смрти фингиран оштро одбацује.

– Испоставило се да је операција касно урађена. Гангрена је кренула већ на бубреге, онда сепса, а затим вештачка кома… Бранко Лалевић је искључио тај апарат тада. Зашто то причају? Тај човек је мртав, што га стално враћамо из гроба? То су све глупости – додао је Броз.

Описао је и последње тренутке свог деде.

– Сада причају да је звао попове, говорио на страним језицима и певао неке песме кинеске и јапанске… Како звао кад је био у коми? Људи, није проговорио ниједну једину реч, једино му се, последње вече, то је била субота, мрднула десна обрва. Ја сам у недељу ујутру кренуо за Београд, да узмем чисте ствари и завршим неке послове. Само што сам дошао, јавили су да је умро. Ја сам само рекао да никоме ниште не говоре док ја не стигнем. Одмах сам се вратио у Љубљану, ја сам га убацио у ковчег, присуствовао сам када је тај сандук заварен.

Фото: Архива Новости

 

Тито је имао и једну жељу пред смрт.

– Ставио сам му прстен на руку. То је био његов прстен. Он је то тражио. То је прстен који је добио од Стаљина на поклон и са њим је сахрањен. После се појавила копија таквог прстена и продавана је по Загребу – рекао је Броз.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".