Unuk doživotnog predsednika SFRJ Joška Broz svojevremeno je odgonetnuo neke od najvećih tajni u vezi sa Josipom Brozom Titom.

Joška Broz je otkrio da je poslednji put razgovarao sa Titom nakon njegove prve operacije u LJubljani.

– U celoj toj muci setio se da je obećao da će mi dati jedan njegov karabin i pištolj za lov. On me je pozvao kod njega i dao mi karabin i pištolj – rekao je svojevremeno u jednom intervjuu Broz.

Foto: Profimedia

 

Tvrdnje da je zvaničan datum Titove smrti fingiran oštro odbacuje.

– Ispostavilo se da je operacija kasno urađena. Gangrena je krenula već na bubrege, onda sepsa, a zatim veštačka koma… Branko Lalević je isključio taj aparat tada. Zašto to pričaju? Taj čovek je mrtav, što ga stalno vraćamo iz groba? To su sve gluposti – dodao je Broz.

Opisao je i poslednje trenutke svog dede.

– Sada pričaju da je zvao popove, govorio na stranim jezicima i pevao neke pesme kineske i japanske… Kako zvao kad je bio u komi? LJudi, nije progovorio nijednu jedinu reč, jedino mu se, poslednje veče, to je bila subota, mrdnula desna obrva. Ja sam u nedelju ujutru krenuo za Beograd, da uzmem čiste stvari i završim neke poslove. Samo što sam došao, javili su da je umro. Ja sam samo rekao da nikome nište ne govore dok ja ne stignem. Odmah sam se vratio u LJubljanu, ja sam ga ubacio u kovčeg, prisustvovao sam kada je taj sanduk zavaren.

Foto: Arhiva Novosti

 

Tito je imao i jednu želju pred smrt.

– Stavio sam mu prsten na ruku. To je bio njegov prsten. On je to tražio. To je prsten koji je dobio od Staljina na poklon i sa njim je sahranjen. Posle se pojavila kopija takvog prstena i prodavana je po Zagrebu – rekao je Broz.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".