ФК-3 је извозна верзија кинеског ПВО система средњег домета ХQ-22. Кинеске ракете имају домет по висини 27 километара, односно 100 до 120 километара по даљини, што је драстично више него што је захват постојећих ракета.

Фото: Танјуг/Министарство одбране/Јово Мамула

 

Примера ради, ракета "нева" добацује највише 18 километара по висини и 25 километара по даљини, док је "куб" још инфериорнији - максимално 14 километара по висини и 24 по даљини. Очекује се да ће јединице у чијем саставу ће се наћи системи ФК-3 бранити велике српске градове.

Фото: Танјуг/Министарство одбране/Јово Мамула

 

Збор најновијег наоружања и војне технике, из увоза, као и из домаћег развоја, заказан је за суботу, у 11 часова, на аеродрому "Пилот пуковник Миленко Павловић" у Батајници.

Фото: Танјуг/Министарство одбране/Јово Мамула

 

 

Капије ове ваздухопловне базе отворене су за грађане, који могу слободно да присуствују јединственој војној манифестацији.

Фото: Танјуг/Министарство одбране/Јово Мамула

 

 

Главне звезде приказа, такође, биће хеликоптери Ми-35 руске производње, као и "Ербасове" летелице Х145М, које ће бити потпуно опремљене и наоружане. Копнена војска свој узлет приказаће дејством модернизованих тенкова М-84М и Т-72МС и широке палете борбених возила - "лазар", "милош", МРАП, БОВ... Саставни део нове снаге Војске Србије је и самоходна хаубица "нора Б52", дигитализовани вишецевни ракетни систем "Огањ", као и роботизоване платформе "мали милош".

(Новости)