FK-3 je izvozna verzija kineskog PVO sistema srednjeg dometa HQ-22. Kineske rakete imaju domet po visini 27 kilometara, odnosno 100 do 120 kilometara po daljini, što je drastično više nego što je zahvat postojećih raketa.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

 

Primera radi, raketa "neva" dobacuje najviše 18 kilometara po visini i 25 kilometara po daljini, dok je "kub" još inferiorniji - maksimalno 14 kilometara po visini i 24 po daljini. Očekuje se da će jedinice u čijem sastavu će se naći sistemi FK-3 braniti velike srpske gradove.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

 

Zbor najnovijeg naoružanja i vojne tehnike, iz uvoza, kao i iz domaćeg razvoja, zakazan je za subotu, u 11 časova, na aerodromu "Pilot pukovnik Milenko Pavlović" u Batajnici.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

 

 

Kapije ove vazduhoplovne baze otvorene su za građane, koji mogu slobodno da prisustvuju jedinstvenoj vojnoj manifestaciji.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

 

 

Glavne zvezde prikaza, takođe, biće helikopteri Mi-35 ruske proizvodnje, kao i "Erbasove" letelice H145M, koje će biti potpuno opremljene i naoružane. Kopnena vojska svoj uzlet prikazaće dejstvom modernizovanih tenkova M-84M i T-72MS i široke palete borbenih vozila - "lazar", "miloš", MRAP, BOV... Sastavni deo nove snage Vojske Srbije je i samohodna haubica "nora B52", digitalizovani višecevni raketni sistem "Oganj", kao i robotizovane platforme "mali miloš".

(Novosti)