Гугл је годинама добијао захтеве да омогући брисање личних података из резултата претраживања. То укључује податке о банковном рачуну или бројеве кредитних картица које би лопови могли да користе за финансијске преваре. Нова, проширена политика уследила је после година притиска корисника да се допусти уклањање и других личних података са веба.

- Доступност личних података за контакт на мрежи може да буде непријатна - написао је Гугл у блогу. - Може се користити на штетне начине, укључујући нежељени директан контакт или чак физичку претњу. Људи су нам дали повратне информације да би желели могућност уклањања ове врсте информација из претраживања у неким случајевима.

Гугл прихвата захтеве за уклањање садржаја путем своје вeb странице. За обраду захтева потребно је неколико дана. Компанија је рекла да ће проценити сав садржај на страници како би осигурала да не ограничава доступност корисних информација, на пример ако се информација појави у новинском чланку. Компанија је такође рекла да неће уклонити податке који су део јавног записа на владиним вeb страницама или службеним изворима.

Иако се информације могу уклонити из резултата претраживања, потребно их је уклонити са изворне вeb странице како би се избрисале са интернета.

- Важно је запамтити да уклањање садржаја из Гугл претраживања неће садржај уклонити са интернета - истакли су из Гугла.

Компанија је додала да бисте могли директно да контактирате вeb локацију за хостинг како бисте уклонили своје податке на интернету.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".