Повленске кугле налазе се, као што им и име каже, на планини Повлен код Ваљева. Посреди је неколико скоро савршено обликованих камених кугли које се налазе на овој прелепој планини.

Својим изгледом кугле су инспирација за митове које данас препричавају локалци. И данас би вам неко од љубазних мештана испричао причу како кугле симболизују планетарни систем, до тога да су их сами ванземаљци изградили и расули по густим брдима и ливадама Повлена.

Према мишљењу стручњака, оне су, дакле, настале вулканском активношћу. Наиме, у подводним тектонским поремећајима који су слични онима који данас потресају подручје Јапана, пре 150 милиона година, када је на подручју Повлена било море,створене су и ове камене кугле.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bane (@bane__andric)

За повленске кугле се везују и приче о исцелитељским моћима ових кугли. Најчувенија је прича о скупљачу печурака на Повлену кога је заболела нога па је сео да се одмори на једној кугли. Након неколико минута он је осетио јако струјање у свом телу, а јак бол у нози је нестао. Легенде постоје да ове кугле и испуњавају жеље. Потребно је само ставити једну или обе руке на једну куглу и замислити жељу.

(Лепоте Србије)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".