Већ смо читали вести о томе како краве масирају и како им пуштају музику, а сада стиже нови тренд.

Према Andro4all, порталу специјализованом за технологију, овај фармер живи у Аксарају, малом граду у Турској. Пошто му је требало много времена да превезе своје краве на пашу, одлучио је да користи ову модерну технологију да би смањио стрес тако што ће их натерати да верују да су већ отишле.

Према публикацији, краве које користе ове наочаре за виртуелну реалност визуелизују сунчану ливаду док једу. На овај начин стока мисли да се опушта мислећи да шета по пољу, а у ствари се налази у штали Зочаксе, пише српски пољопривредни портал Агромедиа.

Фото: Јутјуб принтскрин/South China Morning Post

 

Веровали или не, ова необична метода дала је веома добре резултате турском фармеру, који је забележио повећање дневне производње млека. Пре имплементације наочара за виртуелну реалност, његове краве су производиле 5 литара дневно, али сада се та цифра повећала на између 22 и 27 литара дневно. Овај сточар истиче да оне посматрају зелени пашњак и то им смањује стрес, прожа боље расположење и даје емотивни подстицај.

Ово није први пут да се користи ова техника.

Изет Кочак није прва особа која је користила наочаре за виртуелну стварност на својим кравама. Министарство пољопривреде Москве (Русија) је 2019. године дизајнирало посебне ВР наочаре које су радиле на сличан начин, смањујући стрес стоке и повећавајући њихово емоционално стање како би произвеле више млека.

(Национална географија)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".