Џиновски "потенцијално опасан" астероид који би по величини могао бити дупло већи од Емпајер стејт билдинга, требало би да пролети поред Земље у четвртак (28. априла), јавља Наса.

Астероид 418135 (2008 АГ33), према проценама научника има пречник између 350 и 780 м и пројуриће кроз Земљину орбиту брзином од 37.400 км/х. Срећом по нас и остала жива бића, очекује се да ће астероид проћи поред наше планете без икаквог ризика од удара.

Астероид - који путује брзином која је 30 пута бржа од звука - доћи ће на удаљеност од око 3,2 милиона километара од Земље. Што је отприлике осам пута више од просечне удаљености између Земље и Месеца. Ово може звучати као велика удаљеност, али гледано према космичким стандардима, то заправо значи да ће нам бити "на дохват руке".

Фото: Архив Новости

 

Наса сваки свемирски објекат који се налази на удаљености од 193 милиона километара од Земље, бележи као "објекат веома близак Земљи". А сваки објекат који се брзо креће у кругу од 7,5 милиона км као "потенцијално опасан".

Једном када их забележе, астрономи их потом пажљиво прате, тражећи било какво одступање од њихове предвиђене путање која би их могла довести до судара са Земљом.

Долазећу свемирску стену су први пут открили истраживачи астероида у опсерваторији у Аризони 12. јануара 2008. године. Он је последњи пут пролетео поред Земље 1. марта 2015. године, према Насином Центру за проучавање објеката у близини Земље (ЦНЕОС).

Овај астероид обиђе нашу планету отприлике сваких седам година, а предвиђа се да ће следец́и блиски сусрет бити 25. маја 2029. године.

Астероид чији прелет се очекује у четвртк можда чак и није највећа свемирска стена која ће пројурити поред нас у наредним недељама.

Фото: Архива Новости

 

То ће највероватније бити астероид 467460 (2006 ЈФ42), чији пречник је процењен на између 380 до 860 метара, а када пројури поред нас 9. маја, 2022. године кретаће се брзином од око 40.700 км/х.

Ако се икада деси да астрономи примете астероид који лети право ка Земљи, свемирске агенције ће бити спремне.

Наса је, на пример, 24. новембра 2021. године лансирала свемирски брод као део мисије - Double Asteroid Redirection Test, која планира да преусмери астероид означен као безопасан, тако што ће га скренути са курса. Кина је такође у раним фазама планирања мисије преусмеравања астероида.

После бомбардовања астероида Бену са 23 ракете, истраживачи сматрају да је могуће преусмерити астероиде који прете да се директно сударе са Земљом и тако избегнеу апокалиптичне космичке катасрофе из Холивудских филмова.

(Национална географија)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".