Многи народи имају своја митолошка створења због којих многе подилази страх и језа. Нека створења су чак толико језива да су се приче о њима преносиле кроз генерације. Једно од њих је и свакако - дрекавац. 

Ово биће из народних веровања познато је по многим именима као што је "некрштенац", "нава" или "јауда". Његово порекло везује се за некрштену преминулу децу, утопљенике, страдале војнике или остале смртнике који су нагло окончали своје животе због чега њихове душе не могу да пронађу мир. 

Многа сведочења о дрекавцу јесу таква да их људи описују кроз њихове сабласне звукове ноћу. Ти звуци се најчешће описују као драње, викање или у најсуровијем изразу "клање" човека. Многим људима је било довољно да га једном чују у мрклој ноћи и да им се за читав живот увуче страх у кости. 

Фото: Фејсбук притнскрин/Drekavac

 

Ова митолошка неман се најчешће могла виђати, народна предања кажу, када падне мрак у многим забитима широм Србије, Босне и Херцеговине па и у деловима Хрватске. Сразмерно територији у којој се дрекавац налазио добијао је и другачију конотацију или име. Ипак, свима је било заједничко једно - ко год да би га наводно чуо, ма где год он био, ледила му се крв у жилама.

Са друге стране, наука је покушавала да да свој одговор на ово народно веровање те је ове сабласне звуке приписивала многим дивљим животињама као што су шакали, сове или лисице. Ипак, многи сведоци се нису сложили са овим научним објашњењима држећи се и даље свог личног искуства заснованог на страху од сусрета са дрекавцем.

Интересантно је да интернетом круже и снимци на којима се могу чути необични звукови, које наводно производе дрекавци. Наравно, нико са сигурношћу не може тврдити да су овакви снимци аутентични, али једно је сигурно - сваки од њих додатно распаљује машту љубитеља митолошких прича о оностраним створењима. Неке од таквих послушајте у наставку:

https://youtube.com/shorts/rIFc0IIKYPE?feature=share

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".