DŽinovski "potencijalno opasan" asteroid koji bi po veličini mogao biti duplo veći od Empajer stejt bildinga, trebalo bi da proleti pored Zemlje u četvrtak (28. aprila), javlja Nasa.

Asteroid 418135 (2008 AG33), prema procenama naučnika ima prečnik između 350 i 780 m i projuriće kroz Zemljinu orbitu brzinom od 37.400 km/h. Srećom po nas i ostala živa bića, očekuje se da će asteroid proći pored naše planete bez ikakvog rizika od udara.

Asteroid - koji putuje brzinom koja je 30 puta brža od zvuka - doći će na udaljenost od oko 3,2 miliona kilometara od Zemlje. Što je otprilike osam puta više od prosečne udaljenosti između Zemlje i Meseca. Ovo može zvučati kao velika udaljenost, ali gledano prema kosmičkim standardima, to zapravo znači da će nam biti "na dohvat ruke".

Foto: Arhiv Novosti

 

Nasa svaki svemirski objekat koji se nalazi na udaljenosti od 193 miliona kilometara od Zemlje, beleži kao "objekat veoma blizak Zemlji". A svaki objekat koji se brzo kreće u krugu od 7,5 miliona km kao "potencijalno opasan".

Jednom kada ih zabeleže, astronomi ih potom pažljivo prate, tražeći bilo kakvo odstupanje od njihove predviđene putanje koja bi ih mogla dovesti do sudara sa Zemljom.

Dolazeću svemirsku stenu su prvi put otkrili istraživači asteroida u opservatoriji u Arizoni 12. januara 2008. godine. On je poslednji put proleteo pored Zemlje 1. marta 2015. godine, prema Nasinom Centru za proučavanje objekata u blizini Zemlje (CNEOS).

Ovaj asteroid obiđe našu planetu otprilike svakih sedam godina, a predviđa se da će sledeći bliski susret biti 25. maja 2029. godine.

Asteroid čiji prelet se očekuje u četvrtk možda čak i nije najveća svemirska stena koja će projuriti pored nas u narednim nedeljama.

Foto: Arhiva Novosti

 

To će najverovatnije biti asteroid 467460 (2006 JF42), čiji prečnik je procenjen na između 380 do 860 metara, a kada projuri pored nas 9. maja, 2022. godine kretaće se brzinom od oko 40.700 km/h.

Ako se ikada desi da astronomi primete asteroid koji leti pravo ka Zemlji, svemirske agencije će biti spremne.

Nasa je, na primer, 24. novembra 2021. godine lansirala svemirski brod kao deo misije - Double Asteroid Redirection Test, koja planira da preusmeri asteroid označen kao bezopasan, tako što će ga skrenuti sa kursa. Kina je takođe u ranim fazama planiranja misije preusmeravanja asteroida.

Posle bombardovanja asteroida Benu sa 23 rakete, istraživači smatraju da je moguće preusmeriti asteroide koji prete da se direktno sudare sa Zemljom i tako izbegneu apokaliptične kosmičke katasrofe iz Holivudskih filmova.

(Nacionalna geografija)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".