У југоисточном делу Обедске баре, налаза се остаци средњовековног утврђења Купиник. Прошле године, поводом пет векова од разарања, почела су систематска археолошка истраживања на тврђави.

- Открили смо дрвене храстове шипове, нагореле, који су били побијани у мочварно тло, на које је након тога сабијана глина, као некаква изолација. Која практично пресеца ту влагу и онда је зидана тврђава -  рекао је археолог Перица Одобашић, за РТС.

Тврђава је била опасана одбрамбеним ровом, имала је пет кула. Свака је била верна копија неке куле из Београда и Смедерева.

Сама опека са тврђаве Купиник је коришћена у обнови Београдске тврђаве. Као споменик културе од великог значаја уписана је у Национални регистар. Војводина је са 3.000.000 динара помогла реконструкцију.

Фото: Википедија

 

- У питању је била реконструкција економских објеката, ваздушно снимање самог локалитета, ласерско и наравно, само обележавање прошле године - 500 година од пада саме тврђаве, и наравно настављамо са тим трендом и ове године путем наших јавних конкурса -  изјавила је Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Седамдесет година после пада Смедерева, тврђава је била стуб одбране од Османлија и чувар српског идентитета. Након освајања Београда султан Сулејман Величанствени заузимањем Срема 1526. године разорио је и Купиник.

- У првим писаним поменима у којима се Купиник наводи, су две повеље угарског краља Жигмунда, једна из 1387. и друга из 1388. године. У овој првој се не наводи именом Купиник, већ само три тврђаве које су враћене новом суверену, а у повељи из 1388. се наводи и именом утврђење Келпен-  додао је Одобашић.

Почетком 15. века угарски краљ Жигмунд даје Деспоту Стефану Лазаревићу добра у јужној Угарској. Купиник је једно од њих. Деспот Стефан носи и титулу витешког реда Змаја. Сви каснији деспоти, Ђурађ Бранковић и потомци, носиоци су обавеза и права тог витешког реда.

- Можда најзначајнији и највојничкији у тој причи је свакако Огњени, односно Деспот Вук Гргуревић Бранковић, легендарни Змај Огњени Вук који је Купиник и уздигао на ранг престонице. Јер боравећи овде, полазећи у све своје походе одавде и добивши титулу српског деспота 1471. године, овде практично то своје место уздиже на ранг престонице -  објашњава археолог Одобашић.

Купиник је уврштен у Акциони план развоја Војводине као пројекат од приоритета. Биће потребно много година да се истражи и обнови.

(Национална географија)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".