Mnogi narodi imaju svoja mitološka stvorenja zbog kojih mnoge podilazi strah i jeza. Neka stvorenja su čak toliko jeziva da su se priče o njima prenosile kroz generacije. Jedno od njih je i svakako - drekavac. 

Ovo biće iz narodnih verovanja poznato je po mnogim imenima kao što je "nekrštenac", "nava" ili "jauda". NJegovo poreklo vezuje se za nekrštenu preminulu decu, utopljenike, stradale vojnike ili ostale smrtnike koji su naglo okončali svoje živote zbog čega njihove duše ne mogu da pronađu mir. 

Mnoga svedočenja o drekavcu jesu takva da ih ljudi opisuju kroz njihove sablasne zvukove noću. Ti zvuci se najčešće opisuju kao dranje, vikanje ili u najsurovijem izrazu "klanje" čoveka. Mnogim ljudima je bilo dovoljno da ga jednom čuju u mrkloj noći i da im se za čitav život uvuče strah u kosti. 

Foto: Fejsbuk pritnskrin/Drekavac

 

Ova mitološka neman se najčešće mogla viđati, narodna predanja kažu, kada padne mrak u mnogim zabitima širom Srbije, Bosne i Hercegovine pa i u delovima Hrvatske. Srazmerno teritoriji u kojoj se drekavac nalazio dobijao je i drugačiju konotaciju ili ime. Ipak, svima je bilo zajedničko jedno - ko god da bi ga navodno čuo, ma gde god on bio, ledila mu se krv u žilama.

Sa druge strane, nauka je pokušavala da da svoj odgovor na ovo narodno verovanje te je ove sablasne zvuke pripisivala mnogim divljim životinjama kao što su šakali, sove ili lisice. Ipak, mnogi svedoci se nisu složili sa ovim naučnim objašnjenjima držeći se i dalje svog ličnog iskustva zasnovanog na strahu od susreta sa drekavcem.

Interesantno je da internetom kruže i snimci na kojima se mogu čuti neobični zvukovi, koje navodno proizvode drekavci. Naravno, niko sa sigurnošću ne može tvrditi da su ovakvi snimci autentični, ali jedno je sigurno - svaki od njih dodatno raspaljuje maštu ljubitelja mitoloških priča o onostranim stvorenjima. Neke od takvih poslušajte u nastavku:

https://youtube.com/shorts/rIFc0IIKYPE?feature=share

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".