Књига "Блиставо и страшно", аутобиографија Бекима Фехмиуа, једног од највећих глумаца са ових простора, представљена је синоћ у књижари "Делфи СКЦ" у Београду и поново је изазвала велику пажњу публике.

Најновије издање објавила је његова породица у склопу обележавања 20 година од првог издања. Први део мемоара говори о његовом детињству до доласку у Београд.

Фото: Архива Новости

 

 

- Велико откровење за мене је било кад је почео да пише, била сам заиста одушевљена. Знала сам да има толико тога да исприча, тако да сам га од почетка подржавала у намери - рекла је глумчева удовица Бранка Петрић, која је говорила да је њен супруг у својим писањима стално помињао реку Бистрицу.

О књизи су говорили и редитељка Татјана Мандић Ригонат, књижевник и драматург Божо Копривица и новинар Веран Матић.

Породица је морала да се послужи лукавством како би испунила његову последњу жељу да пепео проспу у реку која протиче кроз Призрен.

- Један од највећих људи наших простора и његови остаци су прошверцани на Косову да би били просути у Бистирицу - испричао је Матић.

Путем видео-линка специјални гост био је Бекимов син, глумац Уликс Фехмиу, који живи у САД, док је одломке читао глумац Милан Марић.

Фото: Предраг Митић

 

 

- Прелиставао сам поново странице ове књиге, која има толико квалитета, али посебна драгоценост је та да своја осећања мој отац пише у виду невиности једног дечака. Књига је писана кроз животне, дечачке радости, без превише сентимента. То су моје позитивне мисли о књизи, драго ми је што ће је читати неке нове генерације - нагласио је Фехмиу.

Он је истакао да је говорити о Бекиму само као о уметнику немогуће.

- Не можемо да не говоримо о њему као о политичком бићу и бићу које је било свесно света око себе. Не можемо да говоримо о њему а да не кажемо да је Албанац над Албанцима. Кад бих сада покушао да нађем једну вест у медијима у којој се о човеку албанског имена говори позитивно, морао бих баш да се намучим да нађем изузетак. Зато је значајно да се вечерас у Београду говори о човеку који је био и те како дефинисан својим пореклом - поручио је Уликс.

(Курир.рс)