Knjiga "Blistavo i strašno", autobiografija Bekima Fehmiua, jednog od najvećih glumaca sa ovih prostora, predstavljena je sinoć u knjižari "Delfi SKC" u Beogradu i ponovo je izazvala veliku pažnju publike.

Najnovije izdanje objavila je njegova porodica u sklopu obeležavanja 20 godina od prvog izdanja. Prvi deo memoara govori o njegovom detinjstvu do dolasku u Beograd.

Foto: Arhiva Novosti

 

 

- Veliko otkrovenje za mene je bilo kad je počeo da piše, bila sam zaista oduševljena. Znala sam da ima toliko toga da ispriča, tako da sam ga od početka podržavala u nameri - rekla je glumčeva udovica Branka Petrić, koja je govorila da je njen suprug u svojim pisanjima stalno pominjao reku Bistricu.

O knjizi su govorili i rediteljka Tatjana Mandić Rigonat, književnik i dramaturg Božo Koprivica i novinar Veran Matić.

Porodica je morala da se posluži lukavstvom kako bi ispunila njegovu poslednju želju da pepeo prospu u reku koja protiče kroz Prizren.

- Jedan od najvećih ljudi naših prostora i njegovi ostaci su prošvercani na Kosovu da bi bili prosuti u Bistiricu - ispričao je Matić.

Putem video-linka specijalni gost bio je Bekimov sin, glumac Uliks Fehmiu, koji živi u SAD, dok je odlomke čitao glumac Milan Marić.

Foto: Predrag Mitić

 

 

- Prelistavao sam ponovo stranice ove knjige, koja ima toliko kvaliteta, ali posebna dragocenost je ta da svoja osećanja moj otac piše u vidu nevinosti jednog dečaka. Knjiga je pisana kroz životne, dečačke radosti, bez previše sentimenta. To su moje pozitivne misli o knjizi, drago mi je što će je čitati neke nove generacije - naglasio je Fehmiu.

On je istakao da je govoriti o Bekimu samo kao o umetniku nemoguće.

- Ne možemo da ne govorimo o njemu kao o političkom biću i biću koje je bilo svesno sveta oko sebe. Ne možemo da govorimo o njemu a da ne kažemo da je Albanac nad Albancima. Kad bih sada pokušao da nađem jednu vest u medijima u kojoj se o čoveku albanskog imena govori pozitivno, morao bih baš da se namučim da nađem izuzetak. Zato je značajno da se večeras u Beogradu govori o čoveku koji je bio i te kako definisan svojim poreklom - poručio je Uliks.

(Kurir.rs)