Jedan od najstrašnijih mesta Beograda bila je čuvena "Glavnjača". Ova zatvorska ustanova bila je sagrađena deleke 1864. godine i srušena 1953. NJeno rušenje je imalo veliku simboliku jer su upravo u njenim ćelijama robijali brojni osuđenici kao i domaći i strani komunisti po nalogu tadašnje vlasti. 

Foto: Vikipedija

 

Zgrada "Glavčanje" je tokom svoje istorije pretrpela brojne nadogradnje. Dozidavana je najviše zbog potrebe širenja zatvorskih ćelija. U narodu je takođe ostao upamćen i naziv "ćorka" zbog malog mesta robijaša na jednom mestu u neverovatno nehigijenskim uslovima. 

Takođe, ovaj zatvor se koristio i za "političke zatvorenike" u svim razdobljima njegove istorije. Ipak, "Glavnjača" nikada nije postala zatvor za izdržavanje kazne već isključivo za privođenje uhapšenih, saslušanja i sve druge metode za dobijanje priznanja u istražnom postupku.

Za „popularnost“ „Glavnjače“ kao jednog od najgorih mučilišta najzaslužniji su bili upravo njeni službenici - policijski agenti koji su se isticali svojom surovošću. Neki od najsurovijih su bili: Dragi Jovanović, Milan Aćimović, Svetozar Vujković, Boško Bećarević, Đorđe Kosmajac i dr.

Danas na mestu "ozloglašenog zatvora" nalazi se zgrada Hemijskog fakulteta. Ispred same zgrade stoji spomen-ploča koju su podigli predstavnici Komunističke partije ne bi li obeležili ono što je za njihove partijske drugove Glavnjača značila, a to je bilo - mučilište.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".