Психолошкиња Јелена Милошевић је у у разговору за РТС истакла да сматра да родитељима недостају информације о томе како да препознају знаке да дете узима дрогу, као и како да се у тој ситуацији поставе.

Она наводи да има доста знакова које родитељи могу и треба да уоче код детета које узима наркотике, али да проблем представља што су ти знакови у почетку суптилни, те се зато они најчешће пропусте.

Аларм за узбуну, наглашава Милошевићева, треба да буде када се види драматична промена у понашању детета.

"Знакови су ако видите нешто што је врло екстремено у понашању, у смислу потпуног прекида контакта са породицом, напуштање односа, вођење сумњивих и сакривених телефонских разговора, уговарање састанака, појављивање нове особе у друштву или мењање друштва, ако је дете нагло изгубило килограме, бледо је, ако су зенице сужене, а беоњаче црвене", објашњава психолошкиња за РТС.

Како разговарати са децом 

Милошевићева каже да је увек прави тренутак за разговор са дететом на шта треба да обрати пажњу и зашто је дрога опасна.

Она истиче и да је важно да се родитељи информишу о дрогама које постоје како би објаснили деци да вишеструко може да им штети: и физички и психолошки.

"Детету треба да се скрене пажња и да узимање дроге може да донесе доживљај полетности, среће или еуфорије. Ако само кажете да је то лоше, а не спецификујете зашто је лоше, дете ће опет да проба", указује Милошевићева.

Она објашњава и који су фактори ризика за узимање дрога.

"Фактори ризика су лоша регулација емоција унутар породице, лоше постављане границе међу члановима породице, препуштање детета самом себи у смислу дугог одсуствовања родитеља, наглашавање само пријатних емоција", каже Јелена Милошевић.

Савет психолошкиње родитељима је да остваре дугорочно добар однос са дететом и да обрате пажњу на знаке који могу да указују да дете узима дрогу.

(РТС)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".