Psihološkinja Jelena Milošević je u u razgovoru za RTS istakla da smatra da roditeljima nedostaju informacije o tome kako da prepoznaju znake da dete uzima drogu, kao i kako da se u toj situaciji postave.

Ona navodi da ima dosta znakova koje roditelji mogu i treba da uoče kod deteta koje uzima narkotike, ali da problem predstavlja što su ti znakovi u početku suptilni, te se zato oni najčešće propuste.

Alarm za uzbunu, naglašava Miloševićeva, treba da bude kada se vidi dramatična promena u ponašanju deteta.

"Znakovi su ako vidite nešto što je vrlo ekstremeno u ponašanju, u smislu potpunog prekida kontakta sa porodicom, napuštanje odnosa, vođenje sumnjivih i sakrivenih telefonskih razgovora, ugovaranje sastanaka, pojavljivanje nove osobe u društvu ili menjanje društva, ako je dete naglo izgubilo kilograme, bledo je, ako su zenice sužene, a beonjače crvene", objašnjava psihološkinja za RTS.

Kako razgovarati sa decom 

Miloševićeva kaže da je uvek pravi trenutak za razgovor sa detetom na šta treba da obrati pažnju i zašto je droga opasna.

Ona ističe i da je važno da se roditelji informišu o drogama koje postoje kako bi objasnili deci da višestruko može da im šteti: i fizički i psihološki.

"Detetu treba da se skrene pažnja i da uzimanje droge može da donese doživljaj poletnosti, sreće ili euforije. Ako samo kažete da je to loše, a ne specifikujete zašto je loše, dete će opet da proba", ukazuje Miloševićeva.

Ona objašnjava i koji su faktori rizika za uzimanje droga.

"Faktori rizika su loša regulacija emocija unutar porodice, loše postavljane granice među članovima porodice, prepuštanje deteta samom sebi u smislu dugog odsustvovanja roditelja, naglašavanje samo prijatnih emocija", kaže Jelena Milošević.

Savet psihološkinje roditeljima je da ostvare dugoročno dobar odnos sa detetom i da obrate pažnju na znake koji mogu da ukazuju da dete uzima drogu.

(RTS)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".