1. Буџет филма је износио 1 милион долара, а зарада од филма је 225 милиона долара поставши тако филм са највећом зарадом у 1976. години.

2. На 49. додели Оскара 1977. филм је био номинован за десет Оскара, а победио је у трци за најбољи филм (Ирвин Винклер и Роберт Чартоф), најбољег режисера (Џон Џ. Авилдсен) и монтажу (Ричард Халзи и Скот Конрад).

3. Сцена у којој Сталоне трчи улицом и власник тезге са воћем му добацује наранџу, је потпуно импровизована. Прави власник тезге није знао да се снима филм, могао је само да види да нека камера снима Сталонеа док трчи, и самоиницијативно му је добацио поморанџу. Режисер је одлучио да ово остави у филму.

4. У сцени у којој Роки удара месо које виси на кукама, Сталоне је толико јако и дуго заиста ударао у месо да је повредио јагодице које су му се потпуно поравнале. Чак и данас, када стисне песницу, јагодице су му равне.

5. Монолог где Роки одбија Микија да му он буде лични тренер и менаџер потпуна је импровизација Силвестера Сталонеа.

фото: Принтскрин/Јутјуб/HD Film tributes

 

6. Рокијев пас Буткус је прави Сталонеов пас.

7. Сцена на клизалишту, где Роки доводи Ејдриен, у сценарију је замишљена са 300 статиста који клизају са њима. Међутим, било је новца само за једног статисту, те је Силвестер Сталоне на брзину прерадио текст и сцена је снимљена.

8. У сцени на доку, када Газо каже Рокију да не поломи раднику палац, Газо користи инхалатор. То није било предвиђено, већ је глумац Џо Спинел заиста имао асму и осетио је да мора да узме инхалатор. Режисеру се сцена допала, изгледала веома реалистично, и остављена је таква у филму.

9. Читав филм је снимљен за 28 дана.

10. Сталоне је прву верзију сценарија написао за 20 сати инспирисан дуелом између Мухамеда Алија и Чака Вепнера.

11. Роки је први филм са спортском тематиком који је добио Оскара за најбољи филм.

12. Сталоне је толико остајао без даха у првих пар дана снимања да је оставио цигарете док снимање филма није завршено.

13. Нешто након премијере, 1976, Елвис Присли је контактирао Сталонеа и питао га да га посети у Грејсленду, и понесе копију филма са собом. Сталоне је осетио неку врсту страха да се упозна са Прислијем, те му је само послао копију филма поштом. Елвис је умро следеће године.

14. Продуценти су позвали све бивше шампионе у тешкој категорији да се појаве на снимању сцене меча Рокија и Апола. Само Џо Фрејжер се појавио.

15. Отац Силвестера Сталонеа, Френк Сталоне, појављује се у филму као човек који оглашава гонг у мечу са Аполом. Силвестеров млађи брат, такође Френк Сталоне, је певач у уличном бенду у једној сцени филма.

16. Сталоне је најпре желео да Харви Кител игра Полија.

17. Режисер филма Џон Г. Авилдсен пре овог филма никада није гледао професионални бокс меч, нити је гледао неки филм о боксу.

18. У првој верзији сценарија, Ејдријан је требало да буде јеврејка, а уместо брата Полија лик је требало да буде њена мајка.

(Занимљивости дана)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".