Једна од најневероватнијих прича је она о два мушкарца који су украли тело Чарлија Чаплина из гробнице у швајцарском селу Корзие-сур-Веве, које се налази изнад Женевског језера.


Глумац Чарли Чаплин је преминуо на Божић 1977. године у 88. години. Два месеца након тог тужног дана, његово тело је украдено на швајцарском гробљу и почела је интензивна полицијска истрага и потрага за мушкарцима који су га украли.

Фото:Архива

 


Пошто је Чаплинова удовица Уна примила захтев за откуп тела од 600.000 долара полиција је почела да прислушкује њен телефон, а паралелно с тим су надгледали око 200 телефонских говорница у тој регији. Уна је одбила да плати криминалцима. Како је рекла - њен супруг би мислио да је њихов захтев смешан. Ипак, лопови нису одустали. Касније су претили да ће јој отети двоје најмлађе деце.

Уна Чаплин је била Чарлијева четврта супруга и ћерка је писца Јуџина О Нила. Она и Чаплин су се венчали 1943. када је она имала 18, а он 54 године и имали су осморо деце. Породица се преселила у Швајцарску 1952. пошто су Чарлија оптужили да је симпатизер комуниста. Наиме, сазнао је да ће му због тога, пошто се врати из Лондона са премијере филма "Светлости позорнице" онемогућити да поново уђе у Америку.


После истраге која је трајала пет недеља, полиција је ухапсила два аутомеханичара - Романа Вардаса из Пољске и Ганча Ганева из Бугарске. Када су украли Чаплиново тело, покопали су га у пољу на око километар и по од Чаплинове породичне куће у Корсиеру. Тог децембра Вардас и Ганев су оптужени за пљачкање гроба и покушај изнуде.

Политичке избеглице из источне Европе су наводно украле тело не би ли решиле своје финансијске проблеме. Вардас, који је идентификован као мозак операције, је осуђен на четири и по године тешког физичког рада. Како је рекао, инспирисао га је сличан злочин о ком је читао у италијанској штампи. Ганев је добио 18 месеци казне.

Чаплинова породица је тело уметника поново сахранила, али овај пут у бетонску гробницу чиме су хтели да спрече да се нешто слично деси у будућности.

(Noizz)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".