Украјина се спрема за увођење новог првотивваздушног система одбране у склопу акције сузбијања за сада доминантне руске авијације, а реч је о преносивом противавионском дефанзивном систему "Старстрејк" (Starstreak), који су Британци донирали Кијеву и који је планирам да се у наредним данима појави у оперативној употреби.

Када отпочне његово коришћење у борби, "Старстрејк" ће бити најмодернији додатак растућем арсеналу украјинских ПВО система. Овај систем је карактеристичан по пројектилима огромне брзине (ХВМ), и подразумева неколико јединствених намена за оружије своје класе.

Вест о увођењу система "Старстрејк" у дивизионе украјинске противваздушне обране, званично је обзнанио британски министар обране Бен Волас у интервјуу за лист "The Mail on Sunday". Наиме, Волас је потврдио да су први украјински "ракеташи" прошли обуку над овим системом који се од скоро они користе. У исто време, наглашено је како Велика Британија "чини више од било кога другог" у кампањи помоћи украјинским снагама.

Прилагодљив дизајн

Пројектил система "Старстрејк" дизајниран је за лансирање са копнених, морских или ваздушних платформи, иако је у пракси оперативно најефикаснији на копненим системима. На копну ракете могу да се лансирају са рамена, а могу бити и интегрисане у лако преносне вишеструке лансере (ЛМЛ), са три такве ракете које пружају могућност монтаже на лака возила. Такође, тврди се да могу да буду модификоване за дејства и као лансери кутијастог типа за интеграцију у оклопна возила.

У извештају британске војске стоји да је за сада Украјини достављена само појединачна варијанта система "Старстрејк" којим се рукује с рамена, "The Times" извештава да су испоручени поменути ЛМЛ системи. Оба система подједнако нуде карактеристике лаке преносивости, који их чини прикладнијим и за коришћење у борби у урбаним условима.

 

 

Кључне способности

Прва кључна погодност "Старстрејка" лежи у његовом систему навођења. Већина система "МАНПАДС" испаљује термички навођене ракете. Насупрот томе, "Старстрејк" користи навођење пројектила ласерским снопом, у ком оператер испаљује пројектил чим се открије мета у оптички стабилизованом нишанику. Линија видљивости се затим одржава током читавог процеса ангажмана, све док не дође до поготка мете. Јединица за нишањење пројектује два ласерска зрака ка мети, са сензорима на пројектилима који рачунају релативне положаје до удара. Интензитет ових ласерских зрака довољно је низак да их, како тврди британски произвођач, циљана летелица не може детектовати. 

Генерално гледано, оперативна искуства током дејстава оваквих система, показала су да је ова метода навођења прецизнија од традиционалног ласерског навођења, у ком је мета ''осликана'' једним ласерским снопом. Двоструки ласерски сноп отпорнији је на маневрирање циљева који би иначе могли да избегну ласерско означавање.

Истовремено, за разлику од инфрацрвених вођених састава типа "МАНПАДС", британски "Старстрејк" се не дозвољава да буде преварен испаљивањем других ракета, мамаца и осталих извора топлоте. За разлику од већине ракета противваздушне одбране, он је видно имунији на противмере, укључујући најновије "Л-370 Витебск" усмерене преко инфрацрвених елемената (ДИРЦМ) које се налазе на многим хеликоптерима руских ваздушних снага.

Још једна предност представља могућност да се могу гађати мањи циљеви (све док их оператер може видети кроз радар), укључујући и оне са инфрацрвеним потписима који могу да буду недовољни за праћење пројектила који тражи топлоту.

Састав "Старстрејк" не састоји се само од једне ракете са традиционалном бојевом главом која се наводи на приближну размеру циља пре детонације. Уместо тога, три волфрамове стрелице се ослобађају из тела пројектила, које садржи ракетни мотор, током завршног дела напада на циљ.

 

 

Брзина ових "пикадо" стрелица је толика да "Старстрејк" пружа могућност да уништи не само мете у ваздуху већ и тешко оклопне циљеве на земљи, ако се за тим укаже потреба. Пројектилске стрелице имају мале контролне површине спреда што им омогућава да се усмеравају ка мети путем пројектоване ласерске матрице. Лете у ''формацији'' са размаком од око метар и по.

Психолошко дејство

Брзина којом сам пројектил може да се приближи, мети даје мале шансе да избегне пројектил, унутар врло кратког раздобља од момента лансирања, наглашава британски пуковник Грејм Тејлор, командант 7. групе противвазудшне обране за "Тајмс". Произвођач пројектила, "Thales UKТ", истиче да је максимална брзина "Старстрејка" више од три пута већа од брзине звука.

Након што продру у циљ, стрелице експлодирају јер свака од њих носи фрагментарну бојеву главу. Овакво дејство додатно умањује ризик од колатералне штете, што се узима у обзир када се оружје користи против циљева на копну.

Све у свему, способности "Старстрејка" показују да се овај систем истиче међу многим типовима система типа "МАНПАДС" који су тренутно најраспрострањенији у употреби. Уз то, тврди се како би систем има значајно психолошко дејство на пилоте који се са њим суоче. 

(The War Zone)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".