Ukrajina se sprema za uvođenje novog prvotivvazdušnog sistema odbrane u sklopu akcije suzbijanja za sada dominantne ruske avijacije, a reč je o prenosivom protivavionskom defanzivnom sistemu "Starstrejk" (Starstreak), koji su Britanci donirali Kijevu i koji je planiram da se u narednim danima pojavi u operativnoj upotrebi.

Kada otpočne njegovo korišćenje u borbi, "Starstrejk" će biti najmoderniji dodatak rastućem arsenalu ukrajinskih PVO sistema. Ovaj sistem je karakterističan po projektilima ogromne brzine (HVM), i podrazumeva nekoliko jedinstvenih namena za oružije svoje klase.

Vest o uvođenju sistema "Starstrejk" u divizione ukrajinske protivvazdušne obrane, zvanično je obznanio britanski ministar obrane Ben Volas u intervjuu za list "The Mail on Sunday". Naime, Volas je potvrdio da su prvi ukrajinski "raketaši" prošli obuku nad ovim sistemom koji se od skoro oni koriste. U isto vreme, naglašeno je kako Velika Britanija "čini više od bilo koga drugog" u kampanji pomoći ukrajinskim snagama.

Prilagodljiv dizajn

Projektil sistema "Starstrejk" dizajniran je za lansiranje sa kopnenih, morskih ili vazdušnih platformi, iako je u praksi operativno najefikasniji na kopnenim sistemima. Na kopnu rakete mogu da se lansiraju sa ramena, a mogu biti i integrisane u lako prenosne višestruke lansere (LML), sa tri takve rakete koje pružaju mogućnost montaže na laka vozila. Takođe, tvrdi se da mogu da budu modifikovane za dejstva i kao lanseri kutijastog tipa za integraciju u oklopna vozila.

U izveštaju britanske vojske stoji da je za sada Ukrajini dostavljena samo pojedinačna varijanta sistema "Starstrejk" kojim se rukuje s ramena, "The Times" izveštava da su isporučeni pomenuti LML sistemi. Oba sistema podjednako nude karakteristike lake prenosivosti, koji ih čini prikladnijim i za korišćenje u borbi u urbanim uslovima.

 

 

Ključne sposobnosti

Prva ključna pogodnost "Starstrejka" leži u njegovom sistemu navođenja. Većina sistema "MANPADS" ispaljuje termički navođene rakete. Nasuprot tome, "Starstrejk" koristi navođenje projektila laserskim snopom, u kom operater ispaljuje projektil čim se otkrije meta u optički stabilizovanom nišaniku. Linija vidljivosti se zatim održava tokom čitavog procesa angažmana, sve dok ne dođe do pogotka mete. Jedinica za nišanjenje projektuje dva laserska zraka ka meti, sa senzorima na projektilima koji računaju relativne položaje do udara. Intenzitet ovih laserskih zraka dovoljno je nizak da ih, kako tvrdi britanski proizvođač, ciljana letelica ne može detektovati. 

Generalno gledano, operativna iskustva tokom dejstava ovakvih sistema, pokazala su da je ova metoda navođenja preciznija od tradicionalnog laserskog navođenja, u kom je meta ''oslikana'' jednim laserskim snopom. Dvostruki laserski snop otporniji je na manevriranje ciljeva koji bi inače mogli da izbegnu lasersko označavanje.

Istovremeno, za razliku od infracrvenih vođenih sastava tipa "MANPADS", britanski "Starstrejk" se ne dozvoljava da bude prevaren ispaljivanjem drugih raketa, mamaca i ostalih izvora toplote. Za razliku od većine raketa protivvazdušne odbrane, on je vidno imuniji na protivmere, uključujući najnovije "L-370 Vitebsk" usmerene preko infracrvenih elemenata (DIRCM) koje se nalaze na mnogim helikopterima ruskih vazdušnih snaga.

Još jedna prednost predstavlja mogućnost da se mogu gađati manji ciljevi (sve dok ih operater može videti kroz radar), uključujući i one sa infracrvenim potpisima koji mogu da budu nedovoljni za praćenje projektila koji traži toplotu.

Sastav "Starstrejk" ne sastoji se samo od jedne rakete sa tradicionalnom bojevom glavom koja se navodi na približnu razmeru cilja pre detonacije. Umesto toga, tri volframove strelice se oslobađaju iz tela projektila, koje sadrži raketni motor, tokom završnog dela napada na cilj.

 

 

Brzina ovih "pikado" strelica je tolika da "Starstrejk" pruža mogućnost da uništi ne samo mete u vazduhu već i teško oklopne ciljeve na zemlji, ako se za tim ukaže potreba. Projektilske strelice imaju male kontrolne površine spreda što im omogućava da se usmeravaju ka meti putem projektovane laserske matrice. Lete u ''formaciji'' sa razmakom od oko metar i po.

Psihološko dejstvo

Brzina kojom sam projektil može da se približi, meti daje male šanse da izbegne projektil, unutar vrlo kratkog razdoblja od momenta lansiranja, naglašava britanski pukovnik Grejm Tejlor, komandant 7. grupe protivvazudšne obrane za "Tajms". Proizvođač projektila, "Thales UKT", ističe da je maksimalna brzina "Starstrejka" više od tri puta veća od brzine zvuka.

Nakon što prodru u cilj, strelice eksplodiraju jer svaka od njih nosi fragmentarnu bojevu glavu. Ovakvo dejstvo dodatno umanjuje rizik od kolateralne štete, što se uzima u obzir kada se oružje koristi protiv ciljeva na kopnu.

Sve u svemu, sposobnosti "Starstrejka" pokazuju da se ovaj sistem ističe među mnogim tipovima sistema tipa "MANPADS" koji su trenutno najrasprostranjeniji u upotrebi. Uz to, tvrdi se kako bi sistem ima značajno psihološko dejstvo na pilote koji se sa njim suoče. 

(The War Zone)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".