Арахамија има украјинско и грузијско држављанство. Рођен је 1979. у Сочију, у данашњој Русији, а потом се преселио у Грузију где је и одрастао. Бежећи од рата у Абхазији 1992. године, преселио се са родитељима у украјински град Николајев (Миколајив).

Студирао је економију на Европском универзитету у Кијеву, а мастер студије из менаџмента завршио је на Отвореном универзитету у Лондону.

По избијању прве украјинске кризе марта 2014. био је један од учесника Евромајдана. Прикупљао је помоћ за 79. Ваздушно-десантну јуришну бригаду из Николајева, јединицу која је служила у склопу мировне мисије КФОР на Косову и Метохији.

 

 

Био је то успон његовог добровољачког подухвата "Народни пројекат" који је помагао украјинске снаге у зони сукоба на истоку Украјине, где је такође била присутна поменута јединица. Убрзо је одликован Орденом за заслуге трећег реда.

Годину дана касније додељено му је украјинско држављанство након чега је искорачио на лествици утицајних људи у земљи.  Његов ангажман био је изузетно цењен у безбедносним круговима, што је доказано његовим именовањем за саветника тадашњег министра одбране Валерија Хелетеја и шефа Савета добровољаца при дотичном ресору.

Освајање утицаја и нагло богаћење

Године 2017. био је један од оснивача Међународног центра за безбедносне и одбрамбене стратегије. Поред тога, учествовао је у формирању неколико ИТ компанија.

Две године касније, председник Украјине Володимир Зеленски именовао га је за члана надзорног одбора украјинске државне фирме "Укроборонпром".

Доласком Зеленског на власт, политичка каријера Арахамије кретала се узлазном путањом. Изабран је за шефа странке "Слуга народа" и постао посланик у Врховној Ради.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Поред посланичке, поверене су му још две функције: члан Одбора за националну безбедност, одбрану и обавештајне послове, и секретар Националног инвестиционог савета.

У периоду од 2019. до 2021. украјински медији сврстали су га међу 100 најутицајнијих Украјинаца. Његово богатство процењује се између 20 и 25 милиона долара.

Украјински посланик Иван Виник оптужио га је да је 2016. покушао да украде 132 милиона гривни намењених за набавку горива за потребе војске. Суд га је четири године касније ослободио оптужбе.

На друштвеним мрежама користи псеудоним Дејвид Браун.

ПРЕГОВОРИ У ТУРСКОЈ: Фотографије састанка Руса и Украјинаца у Истанбулу

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".